Υποχώρηση 10% σημείωσαν οι αγοραπωλησίες κτιρίων γραφείων στις ΗΠΑ

Υποχώρηση 10% σημείωσαν οι αγοραπωλησίες κτιρίων γραφείων στις ΗΠΑ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση της τάξης του 10% σημείωσαν σε ετήσια βάση οι αγοραπωλησίες κτιρίων γραφείων στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς δεν ξεπέρασαν τα 14,8 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την ανάλυση της Real Capital Analytics, οι αγοραστές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς αδυνατούν να εκτιμήσουν τη μελλοντική απόδοση και ροή εσόδων μιας επένδυσης στην αγορά γραφείων. Κύριοι λόγοι θεωρούνται η διστακτικότητα των επιχειρήσεων να προσλάβουν νέο προσωπικό, παράγοντας που θεωρείται ότι τροφοδοτεί τη μίσθωση νέων γραφείων, αλλά και η αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, τις φορολογικές αλλαγές και την επίδραση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα πάντως με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που είναι διαθέσιμα και αφορούν την περίοδο έως τα τέλη Μαΐου, οι τιμές των κτιρίων γραφείων στις ΗΠΑ ήταν αυξημένες κατά 2,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Γεγονός είναι πως οι επενδυτές κινούνται με περισσότερη προσοχή στην αγορά, αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες, εστιάζοντας σε ακίνητα με χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, όπου αυτό είναι εφικτό. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σόνι Κάλσι, ιδρυτής της GreeOak Real Estate Advisors, η οποία αυτή την περίοδο επιχειρεί να αντλήσει ποσό της τάξεως των 300 εκατ. δολαρίων από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου (σε συνδυασμό και με τραπεζική χρηματοδότηση και ίδια κεφάλαια) να προβεί σε αγορές γραφείων της τάξεως του 1 δισ. δολαρίων. Τα γραφεία θα βρίσκονται σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σαν Φρανσίσκο και Λος Αντζελες.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, ο δείκτης διαθεσιμότητας γραφείων παρέμεινε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα της τάξεως του 17,2%, αν και δεν επιδεινώθηκε έναντι του πρώτου τριμήνου. Οσον αφορά τις πόλεις, όπου καταγράφεται έντονη δραστηριότητα ενοικιάσεων και συνεπώς ενισχύονται τόσο οι τιμές των ενοικίων, όσο και η επενδυτική δραστηριότητα, ξεχωρίζουν περιοχές με σημαντική παρουσία εταιρειών από τον κλάδο της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τέτοιες πόλεις είναι η Βοστώνη, το Σιάτλ, το Σαν Φρανσίσκο και το Ντένβερ. Ιδιαίτερης μνείας, μεταξύ των παραπάνω, χρήζει η αγορά γραφείων του Σαν Φρανσίσκο, όπου οι πωλήσεις γραφείων σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 21% κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή