Πονοκέφαλος από την άνοδο στις τιμές των τροφίμων

Πονοκέφαλος από την άνοδο στις τιμές των τροφίμων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμό για το ενδεχόμενο επανάληψης της επισιτιστικής κρίσης του 2008 έχουν προκαλέσει τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO παρουσίασε τον Ιούλιο απότομη άνοδο της τάξης του 6%, βάζοντας έτσι τέλος στην καθοδική πορεία τριών μηνών. Οι αναλυτές απέδωσαν το απρόσμενο άλμα του δείκτη κατά τον προηγούμενο μήνα στις εκτός εποχής βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, στην καθυστερημένη εμφάνιση των μουσώνων στην Ινδία, στην έλλειψη βροχοπτώσεων στην Αυστραλία, καθώς και στα κύματα ξηρασίας στις ΗΠΑ. O δείκτης τιμών δημητριακών ενισχύθηκε κατά 17%, ενώ αυτός των τιμών ζάχαρης κατά 12%. «Υπάρχει η προοπτική να βρεθεί ο πλανήτης αντιμέτωπος με μια κρίση όμοια με αυτή της περιόδου του 2007-08», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός. «Υπάρχει η προσδοκία όμως ότι αυτήν τη φορά δεν θα ακολουθηθούν λανθασμένες πολιτικές μέσω κάποιας επέμβασης στις αγορές με περιορισμούς, και σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, τότε η κατάσταση ενδεχομένως να μην αποδειχθεί τόσο σοβαρή όσο η κρίση του 2008-08». Σημειώνεται ότι ο συνδυασμός των υψηλών τιμών πετρελαίου, της αυξανόμενης χρήσης των βιοκαυσίμων, της εκτίναξης των προθεσμιακών συμβολαίων σιτηρών και των μέτρων για τον περιορισμό των εξαγωγών είχαν ωθήσει τις τιμές των τροφίμων κατά τη διετία 2007-08 στα ύψη, προκαλώντας βίαιες διαμαρτυρίες σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως η Αίγυπτος, το Καμερούν και η Αϊτή.

Εν τω μεταξύ, στο κλίμα ανησυχίας που είχε δημιουργήσει η ανακοίνωση του FAO ήρθε να προστεθεί και η εκτίμηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας για την πιθανότητα το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνο, που μόλις έκανε την εμφάνισή του, να διαρκέσει μέχρι τον χειμώνα. Η άνοδος των τιμών τροφίμων επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κερδοσκόποι του χρηματοπιστωτικού κλάδου στις αγορές εμπορευμάτων. Τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές είχαν δεχθεί αυστηρή κριτική για την αύξηση των τιμών τροφίμων το 2008. Την Πέμπτη, η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Commerzbank ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα σε αγροτικά προϊόντα από τον δείκτη εμπορευμάτων που καταρτίζει, λόγω των κατηγοριών ότι η κερδοσκοπία ευθύνεται για την άνοδο των τιμών τροφίμων και καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή