Κόβει ταχύτητα η κινεζική ατμομηχανή

Κόβει ταχύτητα η κινεζική ατμομηχανή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία δημιουργούν τα τελευταία στοιχεία για την πολύ περιορισμένη αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών της Κίνας, αποτυπώνοντας μεταξύ άλλων το σοβαρό πλήγμα από τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη. Τα εν λόγω στοιχεία δημοσιεύθηκαν χθες, μόλις μία ημέρα μετά τα ευνοϊκά δεδομένα για την τιθάσευση του πληθωρισμού της χώρας στο 1,8% τον Ιούλιο από το 2,2% τον Ιούνιο, αλλά και τα απογοητευτικά στοιχεία κάμψης της βιομηχανικής παραγωγής στο 9,2% τον Ιούνιο από το 9,5% τον Μάιο. Η συγκεκριμένη εικόνα προσφέρει ακόμη μία απόδειξη για την επιβράδυνση στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αποτυπώνεται και στην Κίνα, την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Τα δεδομένα για την αναιμική -όπως τη χαρακτηρίζουν οι Financial Times- αύξηση του 1% των εξαγωγών της Κίνας τον μήνα Ιούλιο έναντι του 11% τον Ιούνιο και του 8% των προβλέψεων των αναλυτών επηρέασαν αρνητικά τις διεθνείς αγορές χθες, εντείνοντας τις φημολογίες ότι λόγω των συνθηκών της διεθνούς οικονομίας θα παρέμβουν οι κεντρικές τράπεζες. Οι δε εισαγωγές της Κίνας τον Ιούλιο αυξήθηκαν 4,7% έναντι του 6,3% τον Ιούνιο και του 7% των προβλέψεων. Σημάδια κόπωσης της οικονομίας γίνονται εμφανή και στα νέα δάνεια σε γουάν, τα οποία ανήλθαν στα 540,1 δισ. γουάν (85 δισ. δολάρια) έναντι των 919,8 δισ. γουάν τον Ιούνιο.

Οι επιχειρήσεις της χώρας έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την κρίση στην Ευρωζώνη. Οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. συνολικά έχουν μειωθεί κατά 16,2% τον Ιούλιο, ενώ η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ υποχώρησε από το 10,6% τον Ιούνιο στο 0,6% τον Ιούλιο. Η χώρα εμφάνισε τον περασμένο μήνα εμπορικό πλεόνασμα της τάξεως των 25,1 δισ. δολ., το χαμηλότερο διμήνου.

Με τις ΗΠΑ να αγωνίζονται να ανακτήσουν το βήμα της οικονομικής τους πορείας και την Ευρώπη να περιπίπτει εκ νέου σε ύφεση, η Κίνα προβάλλει ως η σημαντικότερη κινητήρια δύναμη, αλλά και αυτή ανακόπτει ταχύτητα. Το δεύτερο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση ήταν της τάξεως του 7,6%, δηλαδή ήταν η βραδύτερη από το αποκορύφωμα της παγκόσμιας κρίσης το 2009. Οι αναλυτές προβλέπουν πως η κινεζική κυβέρνηση ενδεχομένως να εφαρμόσει διττή προσέγγιση, και με νομισματική χαλάρωση και με αναθέρμανση της οικονομίας. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν επηρεάσει ευκρινώς την οικονομική δραστηριότητα η μείωση των επιτοκίων και η ταχύτερη διαδικασία έγκρισης επενδυτικών σχεδίων από την κυβέρνηση. Πέραν τούτου, τα «φτωχά» στοιχεία για τις επιδόσεις των εξαγωγών εντείνουν τις πιέσεις εντός και εκτός Κίνας να επιτραπεί η υποτίμηση του γουάν.

Οπως παρατηρεί στο Bloomberg ο Λιου Λι Γκανγκ, αναλυτής της Australia & New Zealand Banking Group, «η νομισματική πολιτική του Πεκίνου θα πρέπει να γίνει πιο επιθετική το υπόλοιπο του έτους. Υπάρχει κίνδυνος “απότομης προσγειώσεως” για την οικονομία και η κυβέρνηση ίσως έπρεπε ήδη από χθες να περιορίσει τις προδιαγραφές κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή