Το κοινό μυστικό και τα αποκαλυπτικά email

Το κοινό μυστικό και τα αποκαλυπτικά email

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία υπαλλήλων της Barclays που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του libor αποκαλύπτει ότι δέχονταν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα συναδέλφων τους από άλλα πιστωτικά ιδρύματα και να προσαρμόσουν κατάλληλα το επιτόκιο δανεισμού, το οποίο ανέφεραν ότι πετύχαινε η Barclays. Ο δείκτης αναφοράς libor καθορίζεται καθημερινά από τη βρετανική τραπεζική ένωση με βάση τις αναφορές των ίδιων των τραπεζών και δείχνει πόσο τους κοστίζει να δανειστούν στη διατραπεζική αγορά.

Ο δείκτης libor αφορά συναλλαγές σε δολάρια και στερλίνες, ενώ ο δείκτης euribor αφορά συναλλαγές σε ευρώ και δείχνει το μέσο επιτόκιο δανεισμού για τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Πολλές φορές οι υπάλληλοι της Barclays απαντούσαν στα αιτήματα των συναδέλφων τους λέγοντας «χάρηκα που βοήθησα» και «έγινε… για σένα μεγάλε». Σύμφωνα με άλλο ηλεκτρονικό μήνυμα που αποκάλυψαν οι βρετανικές αρχές, πρώην υπάλληλος της Barclays, αφότου έχει ζητήσει επιτυχώς από συνάδελφό του να αναφέρει χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού στο libor, τού γράφει: «Κολλητέ. Σου χρωστάω μεγάλη χάρη. Πέρνα μια μέρα μετά τη δουλειά και θα ανοίξω ένα μπουκάλι σαμπάνια».

Τον Ιούνιο η Barclays πλήρωσε πρόστιμα ύψους 490 εκατ. δολαρίων στις αμερικανικές και βρετανικές αρχές, παραδεχόμενη ότι από το 2005 μέχρι το 2007 ανταποκρινόταν σε αιτήματα δικών της συνεργατών και συνεργατών άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων και προσάρμοζε αναλόγως το επιτόκιο δανεισμού που ανέφερε για να καθοριστεί το libor και το euribor.

H βρετανική τράπεζα παραδέχτηκε ακόμη ότι μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και της Northern Rock, το φθινόπωρο του 2008, ανέφερε ψευδώς ότι δανειζόταν με χαμηλότερο επιτόκιο στη διατραπεζική αγορά προκειμένου να δείξει, μέσω του χαμηλότερου επιτοκίου, ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη της αγοράς. Εκείνη την περίοδο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Barclays είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες για δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία ανέφεραν ότι το επιτόκιο δανεισμού που ανέφερε η τράπεζα στο libor ήταν υψηλότερο από τον μέσο όρο, γεγονός που υποδήλωνε επένδυση (δανεισμό) με υψηλότερο ρίσκο.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSA), δηλαδή η βρετανική εποπτική αρχή, «δόθηκαν οδηγίες από λιγότερο υψηλόβαθμους μάνατζερ της Barclays να αναφέρονται χαμηλότερα επιτόκια στο libor προκειμένου να μην υπάρχουν αρνητικά σχόλια από τον Τύπο. Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο απλά.

Στα τέλη Ιουλίου ο κ. Ντάγκλας Κίναν, υπάλληλος της αμερικανικής τράπεζας Morgan Stanley, στο γραφείο του Λονδίνου το 1991, ανέφερε ότι ήταν κοινό μυστικό από τότε πως οι τράπεζες ανέφεραν ψευδή επιτόκια δανεισμού για τον καθορισμό του libor. Ο κ. Κίναν τηλεφώνησε στις 3 Ιουλίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων και προσφέρθηκε να καταθέσει ενόρκως για όσα γνώριζε. Η αρχική αντίδραση του εμπειρογνώμονα της Επιτροπής Οικονομικών ήταν ενθουσιώδης και υποσχέθηκαν να τηλεφωνήσουν στον κ. Κίναν πολύ σύντομα. Οταν μέρες αργότερα ο κ. Κίναν δεν είχε λάβει απάντηση, ξανατηλεφώνησε στην επιτροπή, απ’ όπου τον ενημέρωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται για την κατάθεσή του, διότι «είναι αντίθετη με την αφήγηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή