Ξεπουλούν χρυσαφικά στην Πορτογαλία

Ξεπουλούν χρυσαφικά στην Πορτογαλία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μαζικές πωλήσεις χρυσού αναγκάζονται να προχωρήσουν τα νοικοκυριά στην Πορτογαλία, εξαντλώντας σχεδόν όλα τα αποθέματα χρυσαφικών που έχουν στην κατοχή τους, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της χώρας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloombeg, οι πωλήσεις χρυσαφικών από τα νοικοκυριά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τάσης που επικρατεί όλο και περισσότερο σε χώρες που πλήττονται από κρίση κρατικού χρέους. Ενδεικτικό είναι ότι στην Πορτογαλία, η οποία διαθέτει από τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στην Ευρώπη, ο αριθμός των ενεχυροδανειστηρίων αυξήθηκε το 2011 κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εκτός αυτού, οι εξαγωγές χρυσού της χώρας υπολογίζεται ότι υπερ-πενταπλασιάστηκαν το 2011 σε σχέση με το 2009, στα 519,4 εκατ. ευρώ από τα 102,1 εκατ. το 2009. Μόνο, στο πρώτο τρίμηνο του 2012, υπολογίζεται ότι άνοιξαν κάθε μέρα κατά μέσο όρο δύο νέα καταστήματα.

Ωστόσο, πλέον αρκετά από τα συγκεκριμένα καταστήματα έχουν ήδη κλείσει. «Οι δουλειές έγιναν από πολύ καλές σε πολύ κακές μέσα σε ελάχιστους μήνες», υπογραμμίζει στο Bloomberg ο Λουίς Αλμέιντα, η οικογένεια του οποίου διατηρεί για περισσότερα από 40 έτη ενεχυροδανειστήριο σε κεντρική πλατεία της Λισσαβώνας. «Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των πελατών μου έχει ήδη πουλήσει όλα τα χρυσαφικά».

Τα ανακυκλωμένα αποθέματα χρυσού, τα οποία απορρέουν εν μέρει από λιωμένα κοσμήματα, μειώθηκαν κατά 7,7%, στους 363,7 τόνους τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού κατέγραψε το προηγούμενο έτος άλμα της τάξης του 10%, φθάνοντας ώς το ιστορικό ρεκόρ των 1.921 δολαρίων ανά ουγγιά στις 6 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, έκτοτε ακολουθεί καθοδική πορεία 17%, και διαμορφωνόταν χθες οριακά πάνω από το επίπεδο των 1.600 δολαρίων. Η συγκεκριμένη μεταστροφή στην αγορά συνέπεσε με τα μέτρα που έλαβε η Πορτογαλία, και συγκεκριμένα τις αυξήσεις στους φόρους και τις περικοπές δαπανών, προκειμένου να ανταποκριθεί στους όρους του πακέτου διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ που έλαβε το 2011 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε. «Τότε είναι που ξεκίνησα να πουλάω ό,τι χρυσαφικό είχα στην κατοχή μου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάολο Ολιβέιρα, ο οποίος αναγκάστηκε μαζί με τη σύζυγό του να πουλήσουν τις βέρες τους προκειμένου να καταβάλει το ενοίκιο, ένα μήνα αφού είχε απολυθεί από την εργασία του.

Μειωμένη ζήτηση

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου η παγκόσμια ζήτηση χρυσού, καθώς η αύξηση των τιμών και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη μείωσαν τις επενδύσεις και τις αγορές χρυσού από την Ασία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC). Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ζήτηση υποχώρησε κατά 7,1%, στους 990 τόνους, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο από το α΄ τρίμηνο του 2010. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 η ζήτηση είχε διαμορφωθεί σε 1.065,8 τόνους. Αντίστοιχα, η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα και επενδύσεις υποχώρησε κατά 72,3% και 88,2%, αντίστοιχα. Μεγάλη ήταν και η πτώση, της τάξης του 56%, που κατέγραψαν οι εισαγωγές χρυσού στην Ινδία, τη μεγαλύτερη αγορά πολύτιμων μετάλλων στον κόσμο. Η ζήτηση χρυσού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ινδία, σημειώνει ο διευθυντής του WGC, Μάρκους Γκρουμπ. Εκτός αυτού, έχει να κάνει και με τις μακροοικονομικές προοπτικές. «Μια εξέλιξη που θα μπορούσε να την επηρεάσει είναι το ενδεχόμενο μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη. Επίσης, εξαρτάται και από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο κ. Γκρουμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή