Κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ αναζητεί άμεσα η Ισπανία για τη στήριξη της Bankia

Κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ αναζητεί άμεσα η Ισπανία για τη στήριξη της Bankia

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ισπανία ζήτησε και θα λάβει την άμεση εκταμίευση δόσης από το πακέτο στήριξης των 100 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη προκειμένου για τη στήριξη της τράπεζας Bankia. Την είδηση αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις σχετικές επαφές της Μαδρίτης με τους εταίρους της. Δεν την κατονομάζει, ωστόσο, εξαιτίας του ευαίσθητου του θέματος. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τσέζαρι Λεβάνοβιτς διέψευσε, πάντως, χθες την πληροφορία ισχυριζόμενος πως η Ισπανία δεν έχει ζητήσει ενεργοποίηση της πρόβλεψης για άμεση εκταμίευση δόσης ύψους 30 δισ. ευρώ. Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται στην αρχική συμφωνία που συνήψε η χώρα της Ιβηρικής με τους εταίρους της στις 16 Ιουλίου και η οποία αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Σύμφωνα, πάντα, με την εν λόγω πηγή, η Μαδρίτη αναγκάστηκε να κάνει χρήση της εν λόγω πρόβλεψης εξαιτίας των περιορισμών που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ύψος των κεφαλαίων που δέχεται να δανείσει σε τράπεζες της Ευρωζώνης αποδεχόμενη ως ενέχυρο ομόλογα των αντίστοιχων χωρών. Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, οι περιορισμοί αυτοί αναγκάζουν τη Μαδρίτη να εκπονήσει σχέδιο για τη στήριξη της κρατικοποιημένης πλέον Bankia προκειμένου να λάβει δάνειο από την ΕΚΤ. Οπως επισημαίνει ο Αρτούρο Μπρις, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο IMD της Λωζάννης, «η Ισπανία χρειάζεται χρήματα για την Bankia το συντομότερο δυνατόν, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί καθιστά δαπανηρό τον δανεισμό της κυβέρνησης από τις αγορές ομολόγων».

Χθες, πάντως, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας σημείωσαν αποκλιμάκωση στο 6,59% καταγράφοντας υποχώρηση πέντε μονάδων βάσης αλλά σημαντική πτώση από το ιστορικό υψηλό του 7,75% στο οποίο είχαν εκτιναχθεί στις 25 Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά τη μετοχή του ομίλου Bankia, σημείωσε χθες άνοδο 12 σεντς, φθάνοντας στα 1,32 ευρώ που ισοδυναμεί με κεφαλαιοποίηση της τράπεζες στα 2,63 δισ. ευρώ. Οι προνομιούχες μετοχές σημείωσαν άνοδο κατά 1,6 ευρώ που είναι η υψηλότερη των τελευταίων δύο εβδομάδων φθάνοντας στα 71,55 σεντς του ευρώ.

Η Ισπανία έχει ώς τώρα αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης μολονότι το κόστος του δανεισμού της παραμένει ιδιαιτέρως υψηλό και χρήζει της παρέμβασης της ΕΚΤ στην αγορά ισπανικών ομολόγων. Αρκείται, έτσι, στα συμφωνηθέντα με τους εταίρους 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της που θα χορηγηθούν υπό ευνοϊκούς όρους, καθώς θα προέλθουν απευθείας από τον μηχανισμό στήριξης χωρίς να επιβαρύνουν το χρέος της χώρας. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η κυβέρνηση Ραχόι ουσιαστικά εφαρμόζει ήδη άτυπο μνημόνιο με τα επιθετικά μέτρα λιτότητας που αναμένεται να επιτείνουν την ύφεση. Χθες δόθηκαν, πάντως, στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν το εμπορικό έλλειμμα της χώρας να έχει συρρικνωθεί τον Ιούνιο για πέμπτο συναπτό μήνα καταγράφοντας μείωση κατά 31,25 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Μειώθηκε συγκεκριμένα στα 2,7 δισ. ευρώ καθώς οι ισπανικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 5,1% τον Ιούνιο, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές διολίσθησαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση. Συνολικά το εμπορικό έλλειμμα για το πρώτο εξάμηνο του έτους συρρικνώθηκε κατά 22,5% στα 18,6 δισ. ευρώ, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,4% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4%. Αφαιρουμένου, άλλωστε, του ενεργειακού σκέλους του εμπορικού ισοζυγίου η χώρα παρουσιάζει το τρίτο υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα από το 1995.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή