Πλήθος «λουκέτων» και στην Κύπρο

Πλήθος «λουκέτων» και στην Κύπρο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ αποδεικνύεται για τον εμπορικό κόσμο της Κύπρου το πλήγμα της ύφεσης, όπως αυτό αποτυπώνεται στα κλειστά μαγαζιά των κεντρικών οδών της Λευκωσίας. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας συρρικνώθηκε 2,3% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο βάσει μη εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων. Το πρώτο τρίμηνο, η αντίστοιχη κάμψη ήταν της τάξεως του 1,5%. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η οικονομία περιστέλλεται για τέταρτο συνεχές τρίμηνο χωρίς ενδείξεις για ανάκαμψη, εφόσον σχεδόν όλοι οι κλάδοι, πλην του τουρισμού, κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα, στον τομέα του εμπορίου εκατοντάδες είναι τα καταστήματα τα οποία διακόπτουν τις δραστηριότητές τους λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας. Οπως αναφέρει το stockwatch, οι βασικοί λόγοι έχουν να κάνουν με την αδυναμία των τραπεζών να συντηρήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ενέσεις ρευστότητας σε συνδυασμό με τη σοβαρότατη πτώση της κατανάλωσης. Παράλληλα με τα παραπάνω παρατηρείται και μια μετάθεση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα καταστήματα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (malls). Αποτέλεσμα είναι οι δρόμοι της Λευκωσίας, οι οποίοι ήταν περιζήτητοι για εμπορική χρήση και με τις τιμές των ακινήτων στα ύψη, να οδηγούνται με ραγδαίους ρυθμούς σε μαρασμό. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο stockwatch, μια απλή βόλτα στους κυριότερους εμπορικούς δρόμους της Λευκωσίας αναδεικνύει τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζουν το λιανεμπόριο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη λεωφόρο Αθαλάσσας, στο πρόσφατο παρελθόν, τα σπίτια μετατρέπονταν σε χρόνο ρεκόρ σε καταστήματα, όταν άκμαζε το εμπόριο. Σήμερα το ένα στα τρία καταστήματα έχει βάλει λουκέτο. Κατά μήκος της λεωφόρου Μακαρίου, όπου εξασφάλιζε επαγγελματική στέγη αυτός που πλήρωνε τα πιο πολλά για «αέρα», δεκαέξι καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο εδώ και καιρό. Εκτιμάται πως θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. H τρόικα έχει ήδη συστήσει δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών και αλλαγή του τρόπου ζωής, ώστε να αποκατασταθούν οι ανισορροπίες και να υποστηρίξει η Κύπρος μια βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Barclays, ούτως ή άλλως,προβλέπεται να τελεί η Κύπρος σε ύφεση έως το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή