«Ξεφουσκώνουν» διεθνώς οι τιμές των κατοικιών

«Ξεφουσκώνουν» διεθνώς οι τιμές των κατοικιών

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από χρόνια ιλιγγιώδους ανόδου των τιμών αγοράς και ενοικίασης ακινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τιμές φαίνεται να ακολουθούν πλέον καθοδική πορεία. Οι τιμές σε 12 από τις 21 χώρες που παρακολουθεί το περιοδικό, και συγκεκριμένα σε Αυστραλία, Δανία, Ιρλανδία, Σουηδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νότιο Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Κίνα και Βρετανία, έχουν μειωθεί σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου. Αντίστοιχα, οι τιμές σε άλλες πέντε χώρες συνεχίζουν την άνοδό τους, ωστόσο με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Η στεγαστική αγορά διαμορφώνεται πλέον κοντά ή και χαμηλότερα από τη δίκαιη αξία της σε οκτώ χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσει την καθοδική πορεία της. Στις ΗΠΑ, οι τιμές κατοικίας έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 33% από το υψηλό του 2006 και υπολογίζεται ότι βρίσκονται πλέον περίπου 16% κάτω από τη δίκαιη αξία τους, γεγονός που αναγκάζει τους αναλυτές να παραδεχτούν ότι το κατώτερο σημείο της αγοράς βρίσκεται πλέον κοντά. Οι πωλήσεις κατοικιών ανακάμπτουν, αν και παραμένουν κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους, και ο αριθμός των ενυπόθηκων κατοικιών προς κατάσχεση έχει υποχωρήσει σε χαμηλό τριετίας. Την ίδια ώρα, σε άλλες αγορές οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Οι τιμές στην Ιρλανδία έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 50% από το 2007, έπειτα από τον σχεδόν πενταπλασιασμό τους κατά την περίοδο 1995 με 2007. Στην Ισπανία, ο ρυθμός πτώσης των τιμών κατοικίας επιταχύνθηκε στο β΄ τρίμηνο. Παρόλο που έχουν υποχωρήσει σχεδόν 23% από το υψηλότερο σημείο τους, οι ισπανικές τιμές παραμένουν πάνω από τη δίκαιη αξία τους, ωστόσο η πορεία της ισπανικής οικονομίας, με το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού να είναι άνεργο, δείχνει ότι η πτώση των τιμών θα συνεχιστεί.

Απομακρύνεται η «φούσκα»

Την ίδια ώρα, τα πράγματα φαίνεται να ηρεμούν και στις κάποτε ανεξέλεγκτες στεγαστικές αγορές της Ασίας. Οι τιμές στην Κίνα συνέχισαν την καθοδική τους πορεία για πέμπτο συναπτό μήνα, μια τάση που ενδεχομένως να μην κρατήσει για πολύ ακόμα, δεδομένου ότι οι τιμές νέων κατοικιών αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση σε 25 από τις 70 πόλεις που παρακολουθεί το περιοδικό. Στο Χονγκ Κονγκ, οι τιμές αυξήθηκαν μεν κατά 6%, επίπεδο όμως που είναι αισθητά χαμηλότερο από την αύξηση 28% που είχε παρατηρηθεί στο α΄ τρίμηνο. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Αυστρία, η μόνη χώρα που κατέγραψε διψήφιο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2011, στο 11%. Στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Ελβετία, με τις τιμές να διαμορφώνονται 4,6% και 20,9% υψηλότερα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους αλλά και σε σχέση με το 2007, αντίστοιχα. Οσο για τη στεγαστική αγορά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, της Γερμανίας, οι τιμές έχουν σημειώσει άνοδο 5,7% κατά την τελευταία διετία, βάζοντας έτσι τέλος σε σχεδόν δύο δεκαετίες στασιμότητας. Οι ελπίδες, πάντως, ότι μια περίοδος ραγδαίας ανάπτυξης στη γερμανική στεγαστική αγορά θα μπορούσε να πυροδοτήσει κάποια ενίσχυση των δαπανών είναι ελάχιστες. Οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση, ενώ και το επίπεδο ιδιοκτησίας κατοικιών στη χώρα διαμορφώνεται μόλις στο 46%. Συνεπώς, οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές κατοικιών έχει μόλις μια «αμυδρή επίδραση» στον πλούτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή