ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντeιβϊντ Γουoκερ

Φέρνει αυστηρούς κανόνες στην Βarclays

Στο πηδάλιο της «εν πολλαίς αμαρτίαις» περιπεσούσης Barclays, λόγω σκανδάλου Libor, θα βρεθεί από τον Νοέμβριο ως πρόεδρος του Δ.Σ. της ο σερ Ντέιβιντ Γουόκερ. Πρόκειται για τον άνθρωπο-θεσμό, ο οποίος συνδέθηκε στη Βρετανία με την «κάθαρση» του χρηματοπιστωτικού κλάδου μετά την κρίση του 2009, συντάσσοντας σχετική έκθεση. Μεταξύ των τριάντα εννέα συστάσεών του ήταν οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών να δαπανούν περισσότερο χρόνο στα καθήκοντά τους, να έχουν περισσότερα προσόντα, περισσότερες ευθύνες και να υπόκεινται σε διαδικασία επανεκλογής ανά έτος.

Στη σχεδόν πενηντάχρονη σταδιοδρομία του, ο σερ Ντέιβιντ Γουόκερ έχει υπηρετήσει τόσο στον δημόσιο τομέα, ξεκινώντας το 1961 από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και στον ιδιωτικό από θέσεις ευθύνης – υπήρξε στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας και της Morgan Stanley μεταξύ άλλων. Πριν από την εξέταση των βρετανικών τραπεζών, είχε εκπονήσει το 2007 ενδελεχή ανάλυση για τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Εκεί είχε επισημάνει την ανάγκη οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων να δημοσιοποιούν όχι μόνον τις λεπτομέρειες των μεγαλύτερων αλλά και των μικρότερων επενδύσεών τους. Reuters, Α.Ρ.

Μλαντιαν Ντiνκιτς

Μεγάλες δεσμεύσεις της Σερβίας προς ΔΝΤ

Σε συνθήκες πολιτικής κρίσης, υποβάθμισης της δανειοληπτικής ικανότητας της Σερβίας και με τις αγορές σε νευρικότητα, ο νέος υπουργός Οικονομικών της, Μλάντιαν Ντίνκιτς, δήλωσε ότι θα επιδιώξει νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το αρχικό «πάγωσε» τον Φεβρουάριο λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν μείωσε τις δημόσιες δαπάνες, όπως είχε δεσμευθεί. Ο κ. Ντίνκιτς υποσχέθηκε να περικόψει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 7% του ΑΕΠ σήμερα στο 4% το 2013. Εν τω μεταξύ, έχουν ήδη παραιτηθεί τρία κορυφαία στελέχη της κεντρικής τράπεζας της χώρας λόγω νομοθετικών παρεμβάσεων, με τις οποίες παραβιάζεται η ανεξαρτησία του πιστωτικού ιδρύματος.

Παρά τις δηλώσεις του περί νέου δανείου από τον διεθνή οργανισμό, ήδη οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τα συμβάντα στην κεντρική τράπεζα και για τη νομοθεσία που παραχωρεί ευρύτερο έλεγχο της κυβέρνησης επί του ιδρύματος. «Οι τελευταίες τροποποιήσεις στη νομοθεσία πρέπει να εξεταστούν, ώστε να διαπιστωθούν πιθανές αρνητικές συνέπειες για μια νέα συμφωνία αλλά και για τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας», δήλωσε η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στη Σερβία. Bloomberg, A.P.

Γιουρι Μιλνερ

Επενδύει στους επιστήμονες και στο έργο τους

Ο Ρώσος μεγιστάνας Γιούρι Μίλνερ δεν είναι μόνον λάτρης της τεχνολογίας, των επιχειρηματικών καινοτομιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επενδύοντας στο Facebook, το Groupon και το Twitter. Η τελευταία του κίνηση, η οποία προκαλεί εντύπωση και θεωρείται και αρκετά μεγαλόσχημη, έχει να κάνει με την καθαρή επιστήμη. Ο Γιούρι Μίλνερ ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Fundamental Physics Prize Foundation και θέσπισε δύο βραβεία για την προαγωγή της Φυσικής, την οποία θαυμάζει.

Το μεν Fundamental Physics Prize αναγνωρίζει όσα έχουν μέχρι σήμερα επιτευχθεί. Το δε New Horizons in Physics Prizes στοχεύει να αναγνωρίσει τις δυνατότητες των υποσχόμενων επιστημόνων. Η επιτροπή η οποία θα απονέμει τα βραβεία συναπαρτίζεται από εννέα κορυφαίους φυσικούς. Ο Γιούρι Μίλνερ, με το να τους επιλέξει, ουσιαστικά απένειμε ήδη τα πρώτα βραβεία του ιδρύματός του. Παράλληλα, κατέθεσε 3 εκατ. δολάρια στον λογαριασμό του καθενός ξεχωριστά. «Οι επιστήμονες πληρώνονται με τρόπο απαράδεκτο στη σύγχρονη κοινωνία», σημειώνει. «Λένε πως οι πραγματικοί επιστήμονες δεν ενδιαφέρονται για τα χρήματα, αλλά για την αναζήτηση της αλήθειας. Οντως, έτσι είναι. Ωστόσο, μία επιπλέον αναγνώριση δεν τους βλάπτει». Reuters, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή