Οι υδρογονάνθρακες επανεκκινούν την μηχανή των ΗΠΑ

Οι υδρογονάνθρακες επανεκκινούν την μηχανή των ΗΠΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη κινητικότητα και επενδυτική δραστηριότητα παρατηρείται σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ στον τομέα άντλησης υδρογονανθράκων, από τις πετρελαιοπηγές της Βόρειας Ντακότα και τις αντλήσεις φυσικού αερίου στα πετρώματα της Πενσιλβάνια μέχρι τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια και τα διυλιστήρια πετροχημικών στο Τέξας. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Industrial Info Resources, το σύνολο των επενδύσεων στην άντληση και ανάπτυξη σχεδίων για το φυσικό αέριο ανέρχεται σε 226 δισ. δολάρια και αφορά την ανάπτυξη αγωγών, χώρων αποθήκευσης, εγκαταστάσεων επεξεργασίας και μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Σε σχετική της έκθεση από τον περασμένο Μάρτιο η Citigroup μιλά για «επαναβιομηχάνιση» των ΗΠΑ, που εκτιμά πως μπορεί να δημιουργήσει έως και 3,6 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι το 2020 αλλά και να αυξήσει το αμερικανικό ΑΕΠ κατά 3%. Πράγματι φέτος η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αναμένεται να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ τον Ιούλιο η παραγωγή πετρελαίου έφθασε στα υψηλότερα επίπεδά της από το 1999. Κι αυτό, χάρη στην αξιοποίηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων, των οποίων η οικονομική διάσταση μόλις που αρχίζει να γίνεται αντιληπτή. Μέχρι στιγμής, βέβαια, τα οικονομικά οφέλη περιορίζονται σε πολιτείες όπως η Λουιζιάνα, το Τέξας και η Βόρεια Ντακότα, ενώ στο σύνολο των ΗΠΑ η ανεργία παραμένει επίμονα σε επίπεδα πάνω από το 8% επί 42 συναπτούς μήνες.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Φερόλι, οικονομολόγο της JPMorgan, πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την οικονομία, η οποία, όμως, μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Ο ίδιος επισημαίνει πως η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν αντιπροσωπεύει παρά μόλις το 1% του αμερικανικού ΑΕΠ γι’ αυτό και η ανάπτυξή της θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην ανεργία στη χώρα.

Υπάρχουν, πάντως, ενδείξεις πως ο ευεργετικός οικονομικός αντίκτυπος αρχίζει να επεκτείνεται και πέραν του τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς η προσδοκία για άφθονα και φθηνά καύσιμα έχει δώσει ώθηση σε μια σειρά βιομηχανίες, από εκείνη του χάλυβα, του αλουμινίου και της αυτοκινητοβιομηχανίας μέχρι των λιπασμάτων και των χημικών. Είναι, έτσι, πιθανόν να δοθεί ώθηση στον μεταποιητικό τομέα των ΗΠΑ στον οποίο έχει σημειωθεί πραγματική αιμορραγία εργατικού δυναμικού καθώς έχουν καταργηθεί σε αυτόν 5,12 εκατ. θέσεις εργασίας, εκ των οποίων έχει αντικαταστήσει μόλις τις 532.000 από τον Ιανουάριο του 2010, οπότε θεωρητικά άρχισε η ανάκαμψη στις ΗΠΑ. Ετσι ο κλάδος έχει βρεθεί στο επίκεντρο δημόσιου διαλόγου περί του πώς μπορεί να ενισχυθεί η απασχόληση στα εργοστάσια.

Χάρη, πάντως, στην αυξημένη παραγωγή ορυκτών καυσίμων, την αποδυνάμωση της οικονομίας και την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας στη χρήση της ενέργειας, οι ΗΠΑ μπόρεσαν να μειώσουν τις εισαγωγές πετρελαίου κατά 17% σε σύγκριση με το επίπεδο ρεκόρ που έφθασαν το 2005.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας, το 2011 οι εισαγωγές κάλυπταν το 45% της κατανάλωσης αργού και προϊόντων διύλισης στις ΗΠΑ. Το υπουργείο προβλέπει, όμως, πως το μερίδιο αυτό θα υποχωρήσει στο 39% το 2013 και έτσι θα είναι η πρώτη φορά από το 1991 που οι εισαγωγές θα έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό κάτω του 40% των αναγκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή