Στάσιμες, εκτός απροόπτου, οι τιμές του αργού το επόμενο εξάμηνο

Στάσιμες, εκτός απροόπτου, οι τιμές του αργού το επόμενο εξάμηνο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσφορά πετρελαίου τους επόμενους έξι μήνες θα υπερκαλύπτει τη ζήτηση εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής από πλευράς της Λιβύης, του Ιράκ αλλά και των εξορύξεων από πετρώματα στη βόρεια Αμερική. Το αποτέλεσμα θα είναι να παραμείνουν στάσιμες οι τιμές του «μαύρου χρυσού», αν και είναι πάντα πιθανή μια εκτίναξή τους από οποιονδήποτε καινούργιο αποσταθεροποιητικό παράγοντα οικονομικής ή πολιτικής φύσης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από ανάλυση της Ernst & Young που δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η Αυγούστου και προβλέπει τάσεις συγκέντρωσης στον κλάδο.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις

Οπως επισημαίνει, κινητήριος δύναμη που θα οδηγήσει σε συσπείρωση ή αναζήτηση εταίρων τις μικρότερες και ανεξάρτητες πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες φυσικού αερίου θα είναι οι δυσκολίες χρηματοδότησης εξαιτίας των αυστηρότερων όρων στη χορήγηση πιστώσεων. Ο δρόμος της συγκέντρωσης θα είναι για τις μικρές εταιρείες ο μοναδικός για να διασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη. Εναλλακτικώς, ορισμένες από αυτές θα επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν τον κλάδο.

Ως συνέπεια αυτών των πιέσεων, η Ernst & Young διαβλέπει μεγάλες και ποικίλες επενδυτικές ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο για τις κρατικές πετρελαιοβιομηχανίες και τις διεθνείς πετρελαϊκές με μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Ειδικότερα για τις κρατικές πετρελαϊκές, εκτιμά πως θα δραστηριοποιηθούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις το υπόλοιπο έτος υποκινούμενες από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των μη συμβατικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Επιπροσθέτως, για τους υπόλοιπους μήνες του τρέχοντος έτους, ο Ντέιλ Νιγιόκα, επικεφαλής της μονάδας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ernst & Young, προεξοφλεί πλήρη επάρκεια στην προσφορά πετρελαίου καθώς «η παραγωγή της Λιβύης θα επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα, ενώ αυξάνεται η παραγωγή του Ιράκ καθώς και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων από πετρώματα στις ΗΠΑ». Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ΗΠΑ, προεξοφλεί πως η άντληση φυσικού αερίου από πετρώματα έχει ως αποτέλεσμα η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να έχει εξελιχθεί σε χώρα εξαγωγής φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την Ernst & Young, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν χαμηλές αλλά αυτό δεν έχει μειώσει το ενδιαφέρον των κρατικών εταιρειών υδρογονανθράκων για τα μη συμβατικά αυτά σχέδια εξόρυξης στη βόρεια Αμερική. Κι αυτό, γιατί οι κρατικές εταιρείες ασιατικών χωρών ενδιαφέρονται πρωτίστως να αποκτήσουν την τεχνογνωσία των εξορύξεων αυτών ώστε να την εφαρμόσουν σε άλλες γεωγραφικές ζώνες αλλά και για να διασφαλίσουν επάρκεια προσφοράς.

Προς Αργεντινή

Στην Ευρώπη, πάντως, επισημαίνει η Ernst & Young, μέχρι στιγμής υπήρξαν απογοητευτικά τα αποτελέσματα των προσπαθειών άντλησης φυσικού αερίου από πετρώματα. Εχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για τον όγκο των αποθεμάτων σε Πολωνία και Βρετανία με αποτέλεσμα οι εταιρείες να επανεξετάζουν την κατάσταση και να στρέφουν αλλού το ενδιαφέρον τους, όπως, για παράδειγμα, στην Αργεντινή. Η Ernst & Young κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο «νέο μέτωπο» υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως το αποκαλεί, το οποίο αναδύεται στην ανατολική Αφρική, μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις σε Μοζαμβίκη και Τανζανία. Μολονότι οι εκτιμήσεις είναι ακόμη σε πρώτο στάδιο, εκτιμάται πως υπάρχουν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για μια σειρά προγραμμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οπως επισημαίνει η Ernst & Young, η γεωγραφική θέση της ανατολικής Αφρικής είναι κατάλληλη για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασιατικών αγορών σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Γι’ αυτό οι πρόσφατες ανακαλύψεις έχουν οδηγήσει σε μια σειρά επενδύσεων τόσο από διεθνείς όσο και από κρατικές πετρελαϊκές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή