Στα 164,36 δισ. οι επισφάλειες στην Ισπανία

Στα 164,36 δισ. οι επισφάλειες στην Ισπανία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο επίπεδο ρεκόρ ανήλθαν τον Ιούνιο τα επισφαλή δάνεια στις ισπανικές τράπεζες, με την εκροή κεφαλαίων να συνεχίζεται για ένα ακόμα μήνα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την υγεία του τραπεζικού κλάδου της χώρας. Συγκεκριμένα, τα επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 8,39 δισ. ευρώ, στα 164,36 δισ., δηλαδή στο 9,42% επί του συνόλου των δανείων, έναντι του 8,95% του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 1994, όταν το ποσοστό των επισφαλών δανείων είχε διαμορφωθεί στο 9,2%. Εκτός αυτού, τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας έδειξαν ότι οι καταθέσεις στις ισπανικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 6,59% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, σηματοδοτώντας την πιο απότομη πτώση στην ιστορία. Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα Banco Santander ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την πώληση έως και του 24,9% της μεξικανικής θυγατρικής της Grupo Financiero Santander Mexico SA μέσω παράλληλης πώλησης μετοχών στα χρηματιστήρια του Μεξικού και της Νέας Υόρκης.

Κρατικοποίηση τράπεζας

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, Banca Monte dei Paschi di SIena Spa, ενδέχεται να καταστεί η πρώτη ιταλική τράπεζα από τη δεκαετία του ‘90 στην οποία θα αποκτήσει συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο το ιταλικό Δημόσιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Σύμφωνα με ένα νόμο που πέρασε πριν από δύο μήνες το ιταλικό κοινοβούλιο, σε περίπτωση που η τράπεζα καταγράψει ζημίες στα οικονομικά της αποτελέσματα, τότε υποχρεούται να εκδώσει νέες μετοχές υπέρ του ιταλικού Δημοσίου. Οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι Kepler Capital Markets και Credit Agricole Cheuvreux SA υπολογίζουν ότι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας θα ανακοινώσει στο β’ τρίμηνο καθαρές ζημίες άνω του ενός δισ. ευρώ, γεγονός που αποδίδουν στο υψηλό επίπεδο απομειώσεων. Τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για το β΄τρίμηνο θα δημοσιοποιηθούν στις 28 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το stress test που είχε πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), η Banca Monte dei Paschi di SIena Spa διατηρούσε «τρύπα» ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φαμπρίτσιο Βιόλα δανείστηκε τα συγκεκριμένα κεφάλαια μέσω της πώλησης υβριδικών ομολόγων στο ιταλικό Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή