Γιατί η Αγκελα Μέρκελ στηρίζει τον Μάριο Ντράγκι

Γιατί η Αγκελα Μέρκελ στηρίζει τον Μάριο Ντράγκι

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ παρείχε τη στήριξή της στην υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πολλοί στην Ευρώπη υπέθεσαν ότι πρόκειται για ένα πλήγμα, τόσο για την ίδια όσο και για τη Γερμανία. Ο Αξελ Βέμπερ, ο «σκληροπυρηνικός» επικεφαλής της Bundesbank που ήταν και ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε αποσύρει λίγους μήνες πριν την υποψηφιότητά του, αφήνοντας έτσι ελάχιστες επιλογές στην καγκελάριο από το να στηρίξει τον Ιταλό αξιωματούχο.

Ενα χρόνο αργότερα, ωστόσο, καθώς η Ευρωζώνη βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση και πολλαπλασιάζονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας ταπεινωτικής διάλυσής της, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η κ. Μέρκελ βρήκε τον άνθρωπο που τελικά χρειαζόταν.

Σε επίσκεψή της στον Καναδά την προηγούμενη εβδομάδα, η καγκελάριος υπερασπίστηκε τον κ. Ντράγκι για τα σχόλια που έκανε στα τέλη Ιουλίου πως δεσμεύεται «να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει το ευρώ». Τα σχόλια του κ. Ντράγκι πυροδότησαν φόβους ότι η ΕΚΤ βρίσκεται πλέον στα χέρια μιας νότιας «κλίκας», που είναι πρόθυμη να κάμψει τους κανόνες της υγιούς νομισματικής πολιτικής για να προστατεύσει τις πληγείσες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Η ισχυρή αντίσταση στην πορεία του κ. Ντράγκι από τον διάδοχο του κ. Βέμπερ στο πόστο του επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, ήρθε να προστεθεί στην αντίληψη εντός Γερμανίας ότι η τράπεζα κινείται επικίνδυνα εκτός πορείας. Ωστόσο, τα σχόλια της καγκελαρίου την Πέμπτη στην Οτάβα, στα οποία τόνισε ότι η στρατηγική του κ. Ντράγκι βρισκόταν «εντελώς εντός των πλαισίων» των Ευρωπαίων ηγετών, θα πρέπει να καταρρίψουν όποιες υποψίες που τη θέλουν να αντιτίθεται στην ευέλικτη στάση του προέδρου της ΕΚΤ.

Ενας από τους μεγαλύτερους φόβους στον στενό κύκλο της καγκελαρίου είναι ότι η Ευρωζώνη θα βγει εκτός πορείας πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία σε ένα έτος, περιορίζοντας έτσι τις ελπίδες για μία τρίτη θητεία. Εκτός αυτού, η λύση της κ. Μέρκελ για την κρίση, η δημιουργία δηλαδή μίας δημοσιονομικής ένωσης, είναι ένα έργο που ενδεχομένως να χρειασθεί πολλά χρόνια προτού τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό καθιστά την ΕΚΤ ως το μοναδικό θεσμό που θα μπορούσε να διατηρήσει την Ευρωζώνη ανέπαφη κατά το επόμενο έτος. Ακόμα και αν ο κ.Ντράγκι αναγκαστεί να το πράξει με «μπαλώματα», αποξενώνοντας τους οπαδούς της παραδοσιακής νομισματικής πολιτικής, η στήριξη της κ. Μέρκελ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σε περίπτωση που η Ευρώπη πετύχει, με τη βοήθεια της ΕΚΤ, στο «να τα βγάλει πέρα» για ένα ακόμα έτος και η Γερμανίδα καγκελάριος κερδίσει την επανεκλογή της, τότε αυτό θα της παρέχει την πολιτική ελευθερία να αναλάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ARD έδειξε ότι το 39% των Γερμανών θωρούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, σε αντίθεση με μόλις το 12% που επιθυμεί παρέμβαση της ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση προβληματικών χωρών. «Αυτοί οι σκληροπυρηνικοί πολιτικοί πραγματικά βρυχώνται, και οι απόψεις τους βρίσκουν σύμφωνο ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματος της κ. Μέρκελ, γεγονός που εφιστά την προσοχή της καγκελαρίου», αναφέρει o αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου των Βρυξελλών Bruegel, Γκούντραμ Βολφ. «Ομως από τη δικιά της οπτική γωνία, αυτό δεν αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή