Φθηνότερος δανεισμός για Ισπανία, Ιταλία

Φθηνότερος δανεισμός για Ισπανία, Ιταλία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερα ώθησαν και χθες τις αποδόσεις των ομολόγων Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας οι φήμες για επικείμενη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας. Παρά την προχθεσινή διάψευση από την ΕΚΤ, την αισιοδοξία αναζωπύρωσε δημοσίευμα της Daily Telegraph, με το οποίο η βρετανική εφημερίδα ισχυριζόταν ότι μπορεί να επιβεβαιώσει άλλο δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού, που το Σαββατοκύριακο αποκάλυπτε σχέδια της Τράπεζας για αγορά ομολόγων της περιφέρειας.

Οι προσδοκίες ώθησαν κατά 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ισπανίας, στο 6,24%, καθώς και κατά 16 μονάδες βάσης, στο 3,43%, εκείνες των ομολόγων μικρότερης διάρκειας. Η Μαδρίτη άντλησε 4,5 δισ. ευρώ από δημοπρασία 12μηνων και 18μηνων ομολόγων. Πτώση σημειώθηκε και στα spreads των 10ετών ιταλικών ομολόγων, που υποχώρησαν έως και στις 408 μονάδες βάσης έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, με απόδοση 5,66%. Στα 10ετή ομόλογα της Πορτογαλίας, η υποχώρηση έφερε το κόστος δανεισμού κατά 30 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 9,40%, επίπεδο αντίστοιχο με εκείνα πριν από τον περυσινό Μάιο, όταν η χώρα συμφώνησε στη διεθνή στήριξη. Στο επίπεδο αυτό είχε φθάσει ξανά στις 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με αναλυτές, «το θετικό κλίμα στη νότια Ευρώπη θα διαρκέσει για λίγο, όμως υπάρχουν κάποια καθοριστικά γεγονότα που θα διαδραματίσουν ρόλο, όπως είναι η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) τον Σεπτέμβριο και η διάρθρωση του προγράμματος της ΕΚΤ». Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, ενώ στις 12 του ίδιου μήνα το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί για την επικύρωση του ESM. Στις 14-15 Σεπτεμβρίου συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Το θετικό κλίμα ώθησε και το ευρώ στα υψηλά επταμήνου έναντι του δολαρίου, με το ράλι να διαμορφώνει την ισοτιμία του κοινού νομίσματος κατά 1% υψηλότερα, έως και στο 1,2488 σε σχέση με το αμερικανικό. Είναι πάντως χαρακτηριστική η προειδοποίηση κάποιων αναλυτών πως «η αισιοδοξία για παρέμβαση της ΕΚΤ δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο απογοήτευσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή