Η Αυστραλία εισέρχεται σε καθοδικό κύκλο, προειδοποιεί η Deutsche Bank

Η Αυστραλία εισέρχεται σε καθοδικό κύκλο, προειδοποιεί η Deutsche Bank

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προειδοποίηση για τον ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης στην Αυστραλία κατά το επόμενο έτος προχώρησε η Deutsche Bank, επικαλούμενη το «καθοδικό σπιράλ» στο οποίο έχουν παγιδευτεί οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων που εξάγει η χώρα. Οπως αναφέρει σε έκθεσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για θέματα της Αυστραλίας, Ανταμ Μπόιτον, οι όροι εμπορίου της χώρας, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των πληρωμών που λαμβάνει για τις εξαγωγές της και των πληρωμών για τις εισαγωγές αναμένεται να επιδεινωθούν έως και 15% κατά τη διάρκεια του 2012. «Κατά το διάστημα των τελευταίων πενήντα ετών, τέτοιες ανάλογες μειώσεις σε όρους εμπορίου έχουν συμβεί μόλις πέντε φορές. Στις τρεις από τις πέντε φορές, η οικονομία είχε εισέλθει σε ύφεση» συμπλήρωσε ο κ. Μπόιτον. Σημειώνεται ότι οι τιμές των βασικών εξαγώγιμων εμπορευμάτων της Αυστραλίας, όπως του σιδηρομεταλλεύματος και του άνθρακα, διαμορφώνονται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια, καθώς η οικονομία της Κίνας, του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Αυστραλίας, παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης. Εκτός αυτού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία εξαγωγών του νησιού έχουν επιδεινωθεί και από τη συνεχιζόμενη άνοδο του αυστραλιανού δολαρίου, το οποίο βρίσκεται κοντά σε υψηλά τριάντα ετών. Η Αυστραλία συγκαταλέγεται στη μικρή ομάδα χωρών που διατηρούν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, με το νόμισμα της χώρας να αποτελεί ένα από τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια για τα συναλλαγματικά αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο. O επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας προειδοποίησε ότι μία απότομη πτώση στους όρους εμπορίου θα μπορούσε να έχει άμεσες συνέπειες για τη μεταλλευτική βιομηχανία, η οποία υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ της Αυστραλίας.

Η έκθεση της Deutsche Bank έρχεται σε αντίθεση με έκθεση που είχε δημοσιεύσει στις αρχές του μήνα η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, στην οποία είχε αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα είχε αναβαθμίσει την εκτίμησή της για τη φετινή ανάπτυξη, στο 3,5% από το 3%, επικαλούμενη την ισχύ τόσο των καταναλωτικών δαπανών όσο και των δραστηριοτήτων του μεταλλευτικού κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή