Σε «συμπληγάδες» η ισπανική κυβέρνηση

Σε «συμπληγάδες» η ισπανική κυβέρνηση

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία, καθώς περιφέρειες, δήμοι και κεντρική κυβέρνηση συγκρούονται για τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επωμισθεί κάθε πλευρά. Είναι μια κρίσιμη συγκυρία για την Ισπανία, η οποία εκτιμάται ότι θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη διάσωση τόσο των τραπεζών της όσο και της οικονομίας της, τέταρτης μεγαλύτερης στην Ευρωζώνη.

Οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν πως η Μαδρίτη δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους λόγω της βαθιάς ύφεσης, μην μπορώντας να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, που είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Αρκετές περιφέρειες ήδη παρουσιάζουν υψηλά ελλείμματα και συναντούν τεράστια εμπόδια στην κάλυψη αναγκών σε βασικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση και η υγεία. Κατά συνέπεια, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αρνούνται να λάβουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg.

Η Μαδρίτη έχει υποσχεθεί τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 6,3% μέχρι τα τέλη του έτους και στο 4,3% το 2013. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε σήμερα ότι, αν η Ισπανία ζητήσει ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας από την Ε.Ε. ή το ΔΝΤ, αυτό δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Πέραν του πακέτου των 100 δισ. ευρώ που προορίζεται για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, ο κ. Ραχόι αναμένεται να ζητήσει τον Σεπτέμβριο πρόσθετη οικονομική βοήθεια, καθώς συναντά μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. Πρόκειται για τον τέταρτο γύρο μέτρων που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση Ραχόι κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών, που έχει αναλάβει την εξουσία.

Η Ισπανία, την ίδια ώρα, είναι αντιμέτωπη με υψηλή ανεργία, κρίση στην αγορά ακινήτων, τραπεζική κρίση και ύφεση. Η σύγκρουση μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, περιφερειών και δήμων για τον καταμερισμό των μέτρων λιτότητας αναδύεται σε μια οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά κόπωση. Ο κ. Ραχόι έχει εναποθέσει το 73% των περικοπών για τον προϋπολογισμό του 2012 στη μείωση των δαπανών στις περιφέρειες και τους δήμους. Η Μαδρίτη υποστηρίζει ότι το 83% των φόρων που εισπράττει κατανέμονται στις φτωχότερες περιφέρειες. Από την άλλη πλευρά, η Βαλένθια, η περιφέρεια με το υψηλότερο χρέος, υποστηρίζει ότι οι υποχρεώσεις της θα ήταν κατά 60% χαμηλότερες εάν είχε λάβει χρηματοδότηση ανάλογη του πληθυσμού της. Οπως αναφέρεται στο Bloomberg, πέντε περιφερειάρχες σκοπεύουν να μπλοκάρουν την εφαρμογή μέτρων που απαγορεύουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε λαθρομετανάστες, ενώ οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην Καρθαγένη συζητούν την αποζημίωση δημοσίων υπαλλήλων που έχουν υποστεί περικοπές μισθών. Ολοι αυτοί οι παράγοντες συνθέτουν μια μεγάλη πρόκληση για τον κ. Ραχόι, ο οποίος προσπαθεί να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Ηπια ήταν, εξάλλου, η στάση της Standard & Poor’s. O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επισημαίνει ότι, αν η Ισπανία αποφασίσει να ζητήσει ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης, αυτό θα σημαίνει μια δημόσια αναγνώριση ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες να χρηματοδοτηθεί σε βιώσιμα επίπεδα από τις αγορές. Οπως αναφέρει, «η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας (ΒΒΒ+, αρνητική προοπτική) δεν θα επηρεαστεί άμεσα στην περίπτωση που η ισπανική κυβέρνηση ζητήσει ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή