Διαφορά κουλτούρας – αμοιβών για Κινέζους τραπεζίτες

Διαφορά κουλτούρας – αμοιβών για Κινέζους τραπεζίτες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η JPMorgan Chase πληρώνει στον Τζέιμι Ντίμον 1,21 εκατ. δολάρια για κάθε 1 δισ. κέρδους που καταγράφει. Η Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) αμείβει τον δικό της επικεφαλής, Τζιανγκ Τζιανκίνγκ, με 9.400 δολάρια. Η πρώτη είναι η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ. Η δεύτερη, η πλέον κερδοφόρος στον κόσμο. Η πρώτη ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μείωση κερδών δεύτερου τριμήνου κατά 9%, στα 4,96 δισ. δολάρια, μετά τις απώλειες από χρηματιστηριακές συναλλαγές στο Λονδίνο. Η Bank of China (BOC), μεγάλη ανταγωνίστρια της ICBC, αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει κέρδη 5,44 δισ. δολαρίων το ίδιο διάστημα.

Στην Κίνα οι αμοιβές δεν συνδέονται με τα κέρδη. Εκεί, σε αντίθεση με τους δυτικούς ανταγωνιστές τους, οι διορισμένοι από το κράτος τραπεζίτες δεν γίνονται στόχος οργής για ζημίες από περίπλοκες συναλλαγές, ούτε για σκάνδαλα όπως το ξέπλυμα χρήματος και η χειραγώγηση επιτοκίων. Η αποστροφή ρίσκου –λόγω κουλτούρας, διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των αμοιβών των στελεχών και υψηλών κερδών από τις απλές τραπεζικές δραστηριότητες– είναι κάτι που αλλάζει παρ’ όλα αυτά. Οπως εκτιμάται, «μέσα σε πέντε χρόνια οι κινεζικές τράπεζες θα μοιάζουν πολύ με τις δυτικές».

Προς το παρόν, αυτό δεν ισχύει. Στην αμοιβή του κ. Τζιανγκ, συνολικού ύψους 1,96 εκατ. γουάν (308.000 δολαρίων) για το 2011, τα 589.500 γουάν θα του καταβληθούν σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια, αρχής γενομένης από φέτος και αναλόγως της επίδοσής του. Η συνολική αμοιβή του έχει αυξηθεί περίπου κατά 50% από τη δημόσια εγγραφή της τράπεζας, το 2006, ενώ τα κέρδη της τελευταίας υπερτετραπλασιάστηκαν για το ίδιο διάστημα, στο ρεκόρ των 208,3 δισ. γουάν. Ο 59χρονος κ. Τζιανγκ έγινε πρόεδρος της ΙCΒC το 2000 και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου το 2005. Γιος γιατρού της Σαγκάης, προσελήφθη στην τράπεζα το 1984, έχοντας εργαστεί σε αγροκτήματα και σε ανθρακωρυχείο στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάσταση.

Ο κ. Ντίμον, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, έλαβε αποζημίωση 23 εκατ. δολαρίων για το 2011, ποσό που περιλαμβάνει μισθό, μπόνους και οψιόν μετοχών. Οι επιπτώσεις της ζημίας 5,8 δισ. που υπέστη η τράπεζα από τις συναλλαγές σε πιστωτικά παράγωγα για την αμοιβή του θα αποφασιστούν από το διοικητικό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή