Το online εμπόριο ενισχύει την οικονομία

Το online εμπόριο ενισχύει την οικονομία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εμπορικές συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου θα μπορούσαν να αποτελέσουν «τονωτικό» για την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα από το αμερικανικό κέντρο οικονομικών ερευνών. Τέσσερις οικονομολόγοι κατέληξαν σε αυτό το πόρισμα, συλλέγοντας στοιχεία από την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου eBay. Στόχος τους ήταν να αποδείξουν ότι η απόσταση επηρεάζει τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές κατά 65% λιγότερο όταν οι εντολές εκτελούνται μέσω Διαδικτύου. Κατέληξαν στο ζητούμενο πόρισμα αναλύοντας τις συναλλαγές σε 40 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων ανάμεσα σε 62 χώρες κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004-07.

Οι πιο απομονωμένες χώρες με μεγάλη ανισότητα στα εισοδήματα και λιμάνια με ανεπαρκείς υποδομές θα επωφελούνταν περισσότερο από το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς έτσι θα παρέκαμπταν εμπόδια στην πραγματική οικονομία και στις κρατικές υπηρεσίες, υπογραμμίζεται στην έρευνα. Οι συναλλαγές μέσω Διαδικτύου περιορίζουν την ανάγκη πολλαπλών τηλεφωνικών επαφών και των εκθέσεων προϊόντων, ενώ βελτιώνουν την πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται όφελος 29% στα πραγματικά εισοδήματα, κατά μέσον όρο, ανά χώρα.

Η επέκταση των ηλεκτρονικών εμπορικών συναλλαγών θα μπορούσε να αντισταθμίσει έως ένα βαθμό τις επιπτώσεις από μεγαλύτερα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανάπτυξη επισκιάζεται σήμερα από την έλλειψη δυναμικής στην αμερικανική οικονομία, την επιβράδυνση της Κίνας αλλά και την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Πολλοί φοβούνται πως ακόμη και η Γερμανία μπορεί να καταγράψει πτώση των ρυθμών ανάπτυξης προς τα τέλη του 2012.

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκαν στοιχεία για συρρίκνωση του κλάδου μεταποίησης επί επτά συναπτούς μήνες. Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρωζώνη έχουν περιορίσει δραματικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ο ενιαίος δείκτης διευθυντών προμηθειών (PMI) για τον κλάδο της μεταποίησης και της παροχής υπηρεσιών της Markit Economics για τους «17» συνέχισε να κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 50, που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ οικονομικής συρρίκνωσης και ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή