Ράλι τιμών και φόβοι «φούσκας» σε επενδυτικά ασφαλείς αγορές

Ράλι τιμών και φόβοι «φούσκας» σε επενδυτικά ασφαλείς αγορές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανεμφάνισή της κάνει αυτήν την περίοδο η απειλή της δημιουργίας «φούσκας» σε αγορές κατοικίας που μέχρι πρόσφατα ήταν υπεράνω υποψίας. Ομως αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ωθεί τις τιμές σε Καναδά, Χονγκ Κονγκ, Νορβηγία και Ελβετία σε νέα ύψη, καθώς οι επενδυτές ανά τον κόσμο βρίσκονται σε αναζήτηση ασφαλών προορισμών για τα κεφάλαιά τους, προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Οι εν λόγω χώρες προσφέρουν την απαιτούμενη θωράκιση των επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς διαθέτουν ισχυρές οικονομίες, σταθερή κυβέρνηση και χαμηλά επίπεδα δημοσίου χρέους. Ετσι, η αγορά κατοικίας αποτελεί ιδανικό καταφύγιο, αφού προσφέρει το πρόσθετο πλεονέκτημα των αυξανόμενων τιμών.

Ρόλο στην εξέλιξη αυτή έχουν διαδραματίσει και οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, καθώς έχουν δαπανήσει πάνω από 4 τρισ. δολάρια, ή το ισοδύναμο του ΑΕΠ της Μεγ. Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης μαζί, προκειμένου να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες και να αποκτήσουν κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, μέρος των κεφαλαίων αυτών έχει οδηγήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού, προκαλώντας ταυτόχρονα την αύξηση των τιμών των κατοικιών.

Στον Καναδά, οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 34% από τον Ιανουάριο του 2009, με αποτέλεσμα η μέση τιμή πώλησης να ανέρχεται πλέον σε 362.204 δολάρια (περί τα 292.000 ευρώ). Αντίστοιχα, η Ελβετία βρίσκεται εγγύτερα προς μια «φούσκα» ακινήτων, όσο ποτέ στην ιστορία της, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ενώ στη Νορβηγία, οι τιμές έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 30% από το 2008. Μάλιστα, στη σκανδιναβική χώρα, οι φόβοι είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, καθώς αναμένεται η αύξηση του κόστους των δόσεων αποπληρωμής στεγαστικών δανείων έως τα τέλη του έτους, λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Κατά το 2013, μάλιστα, αναμένεται ότι το χρέος ανά νοικοκυριό θα ξεπεράσει το 200% του διαθέσιμου εισοδήματος, δείγμα του οριακού σημείου της κατάστασης.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στο Χονγκ Κονγκ, όπου η έλλειψη επαρκούς προσφοράς νέων κατοικιών και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού έχουν προκαλέσει την εκτόξευση των τιμών των κατοικιών κατά 80% από τις αρχές του 2009. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Knight Frank, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,4% τον τελευταίο χρόνο, ποσοστό που είναι το υψηλότερο σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες αγορές της Ασίας. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι αυτές οι επιδόσεις έχουν σημειωθεί παρά τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην προσπάθειά της να περιορίσει το «ράλι» των τιμών, επιβάλλοντας περιορισμούς στην αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και αυξάνοντας τη φορολογία κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή