ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρέντρικ Ράινφελντ : Νέα κονδύλια για την ανάπτυξη της Σουηδίας

Η δυναμική της σουηδικής οικονομίας, της μεγαλύτερης και ισχυρότερης στη Σκανδιναβία, αναμένεται να τονωθεί με αυξημένες δημόσιες δαπάνες, όταν στο μεγαλύτερο μέρος της Ε.Ε. οι οικονομίες βυθίζονται στην ύφεση λόγω λιτότητας. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ δήλωσε ότι θα διοχετεύσει κρατικούς πόρους σε έργα υποδομής και έρευνας το προσεχές έτος. «Η οικονομία μας έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα στα χτυπήματα, που προέρχονται από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Ράινφελντ, προσθέτοντας: Είναι η ώρα να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητές μας για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Σουηδίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, να επενδύσουμε και να εξοπλίσουμε τους εαυτούς μας, προστατεύοντας την απασχόληση, καθώς και να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις για νέες θέσεις εργασίας». Δεδομένου ότι το προηγούμενο τρίμηνο η ανάπτυξη της σουηδικής οικονομίας υπερέβη κατά πολύ τις προβλέψεις, θα είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να διαθέσει υψηλότερα κονδύλια από τα αρχικώς προγραμματισθέντα. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η οικονομία της Σουηδίας αναπτύχθηκε 2,3%, όταν οι αναλυτές είχαν κάνει λόγο για ρυθμό μόλις 0,6%. (Reuters, Βloomberg)

Πιερ Μοσκοβισί : Δύσκολη η τόνωση της γαλλικής οικονομίας

Σε κινητοποίηση βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έχει βασικό μέλημα την τόνωση της οικονομίας σε συνθήκες υψηλής ανεργίας και περιορισμένων καταναλωτικών δαπανών. Οπως δήλωσε, η κυβέρνηση προετοιμάζει σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αναπτυξιακή κατεύθυνση. «Επιδιώκουμε πολιτικές ευνοϊκές για επιχειρήσεις και επενδύσεις κυρίως μέσω της τράπεζας δημοσίων επενδύσεων, αποσκοπώντας να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», διευκρίνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Τα περιθώρια κινήσεων για την κυβέρνηση Ολάντ είναι λίγα. Επί τρία διαδοχικά τρίμηνα, η οικονομία της Γαλλίας δεν εμφάνισε ανάπτυξη, ενώ αναμένεται ότι ο στόχος ανάπτυξης του 1,2% για το 2013 θα επανεκτιμηθεί από την κυβέρνηση. «Αφ’ ης στιγμής ανακτήσουμε τον ρυθμό μας στην Ευρώπη και τη Γαλλία, θα έχουμε πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης το 2013», παρατηρεί ο κ. Μοσκοβισί. Επιπλέον, δήλωσε ότι, παρά τη στασιμότητα της οικονομίας, δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι στόχοι δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Σήμερα η Γαλλία δανείζεται με πολύ χαμηλό επιτόκιο, και ενίοτε αρνητικό, οπότε οποιαδήποτε προσαρμογή για μείωση του ελλείμματος θα έκανε τις αγορές να μας τιμωρήσουν». (Reuters, Bloomberg, Α.Ρ.)

Αλιστερ Ντάρλιγκ : Πυρά κατά της βρετανικής οικονομικής πολιτικής

Σκληρή κριτική ασκεί, με ανοιχτή του επιστολή στην εφημερίδα Sunday People, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλιγκ, στον διάδοχό του, Τζορτζ Οσμπορν. Εάν δεν αλλάξει πορεία πλεύσης, επιμένει ο κ. Ντάρλινγκ, τότε «θα προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημία στην οικονομία». Τα πυρά του στρέφονται και κατά του διοικητή της Τραπέζης της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ. Αμφότεροι, όπως παρατηρεί ο κ. Ντάρλιγκ, έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να ανασυγκροτήσουν την οικονομία.

«Τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλότατα επίπεδα και αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά ότι είναι ο καιρός να ξεκινήσουν επειγόντως έργα υποδομών, όπως η ανοικοδόμηση επιδοτούμενων κατοικιών, η ανανέωση των πεπαλαιωμένων σταθμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, η κατασκευή τρίτου διαδρόμου στο Χίθροου, καθώς και επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο», τόνισε ο πρώην υπουργός. «Τα όσα έκανες μέχρι σήμερα, Τζορτζ, δεν καρποφόρησαν, ενώ και στο θέμα των τραπεζών δεν κατόρθωσες να τις θέσεις υπό ρύθμιση. Χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο». Αναφερόμενος σε σχεδιαζόμενη νέα ποσοτική χαλάρωση από τον Μέρβιν Κινγκ, ο πρώην υπουργός αντιπρότεινε να «παγώσει», έως ότου οι τράπεζες αρχίσουν ενεργά να διοχετεύουν όσα λαμβάνουν από τον φθηνό δανεισμό στις επιχειρήσεις. (Reuters, Bloomberg)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή