Γαλλογερμανικός άξονας για την προώθηση της τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης

Γαλλογερμανικός άξονας για την προώθηση της τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας στα θέματα της τραπεζικής ένωσης, της δημοσιονομικής ένωσης και της ενίσχυσης της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη ανακοίνωσε από το Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί. «Είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε με μια φάση επιβράδυνσης τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και σε αυτήν της Ευρώπης», τόνισε ο κ.Σόιμπλε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των διμερών συναντήσεων. «Αποφασίσαμε ότι επιθυμούμε την από κοινού λήψη αποφάσεων».

Η ανάληψη κοινής δράσης σηματοδοτεί μια μεταστροφή στις σχέσεις των δύο χωρών, λίγους μήνες αφού ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε εκφράσει στη σύνοδο του Ιουνίου την αντίθεσή του στην εμμονή της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στη λιτότητα ως μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Ολάντ είχε επισκεφθεί το Βερολίνο όπου και είχε εκφράσει μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο τη στήριξή του προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η γαλλογερμανική ομάδα εργασίας αναμένεται επίσης να προετοιμάσει την εφαρμογή των συμφωνιών μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του κ. Ολάντ και της κ. Μέρκελ, συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Οι δύο χώρες θα είναι επίσης σε στενή επαφή με την ισπανική κυβέρνηση, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία λήψη αποφάσεων όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών.

Διαρθρωτικές λύσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει την Πέμπτη στη Μαδρίτη τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στην πρωτεύουσα της χώρας και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. «Δίνουμε μεγάλη αξία στην ακεραιότητα, τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης», τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας, παράλληλα, ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθούν «διαρθρωτικές» λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή