Στα 60 δισ. το κόστος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών

Στα 60 δισ. το κόστος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσχεραίνονται τα δεδομένα για την ισπανική οικονομία μετά την αναθεώρηση για τους ρυθμούς ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Λουίζ ντε Γκίντος, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στην International Herald Tribune ότι η χώρα θα εκτελέσει τους στόχους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση του προϋπολογισμού στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφασίσει να παρέμβει δυναμικά για την άμβλυνση των πιέσεων στο αυξανόμενο χρέος της χώρας.

Ο κ. Γκίντος προσέθεσε, επίσης, ότι η αναδιάρθρωση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου «κοστολογείται», περίπου, στα 60 δισ. ευρώ.

Η Ισπανία καλείται να αναλάβει το κόστος διάσωσης των τραπεζών της, ενώ η οικονομία ήδη αντιμετωπίζει πολύπλευρα προβλήματα. Κατά συνέπεια, η ύφεση δυσχεραίνει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη. Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ισπανία θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όχι μόνον για τη δεδομένη τραπεζική διάσωσή της, αλλά και για τη χρηματοδότηση του κράτους.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2011 διαμορφώθηκε στο 0,4% και όχι στο 0,7% που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Προς τα πάνω αναθεωρήθηκε, επίσης, η συρρίκνωση της οικονομίας το 2010 στο 0,3% από το 0,1% που είχε υπολογιστεί σε πρώτη φάση. Για το τρέχον έτος, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 1,7% μέχρι τα τέλη του 2012 και κατά 0,5% το 2013.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, χωρίς όρια στον όγκο των τοποθετήσεών της, όταν πλέον συζητείται η οικονομική διάσωση της χώρας. Εκτός της υψηλής ανεργίας και της πολυετούς κρίσης στην αγορά των ακινήτων, αρκετές περιφέρειες και δήμοι παρουσιάζουν υψηλά ελλείμματα. Κατά συνέπεια, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρνούνται να φέρουν εις πέρας πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή