Οι αξιώσεις προς τη Lehman έγιναν επενδυτικό προϊόν

Οι αξιώσεις προς τη Lehman έγιναν επενδυτικό προϊόν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008, τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, οι τράπεζες και οι διαχειριστές επενδύσεων με λογαριασμούς στη θυγατρική της στο Λονδίνο απώλεσαν την πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία ήταν τοποθετημένα είτε σε μορφή ρευστού αυτού καθαυτού είτε σε περιουσιακά στοιχεία και εκκρεμείς συναλλαγές. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η The Wall Street Journal, πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να μην είναι βέβαιοι πόσα τελικά θα μπορέσουν να ανακτήσουν.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όταν μία εταιρεία κηρύσσει πτώχευση και ζητεί προστασία έναντι των πιστωτών της, οι τελευταίοι πωλούν την αξίωση έναντι χρημάτων που τους ανήκουν – και υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για τέτοιους «τίτλους». Στη Lehman, τώρα, ορισμένοι μεγαλοεπενδυτές έχουν αγοράσει τις αξιώσεις, καταβάλλοντας τίμημα άνω του 100% της αρχικής τους αξίας. Κι αυτό προκαλεί εντύπωση. Συνήθως σε πτωχευμένες εταιρείες οι αξιώσεις πωλούνται σε τιμές εξαιρετικά χαμηλότερες από τις αρχικές, είτε στο ήμισυ είτε και φθηνότερα. Εναντι άλλων θυγατρικών της Lehman, μάλιστα, οι αξιώσεις διατίθενται σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές.

Το επιπλέον τίμημα στην περίπτωση της λονδρέζικης θυγατρικής αντανακλά, αν μη τι άλλο, την αισιοδοξία των επενδυτών ότι ο αρμόδιος διαχειριστής θα συγκεντρώσει και θα ρευστοποιήσει επαρκή περιουσιακά στοιχεία της Lehman, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε όλες τις έγκυρες αξιώσεις μαζί με τον αναλογούντα τόκο, όπως ορίζει η σχετική βρετανική νομοθεσία και αναφέρει η WSJ. Εν κατακλείδι, δεν θα πρέπει να παραλειφθεί το εξής: πολλοί πελάτες της Lehman, οι οποίοι περίμεναν τεράστιες ζημίες με την κατάρρευσή της, έχουν εκπλαγεί με την εξέλιξη των πραγμάτων. Υπό το κράτος της ανησυχίας και της αβεβαιότητας έσπευσαν να πωλήσουν πριν από αρκετό καιρό ακόμα και κάτω του 50% της σημερινής αξίας τους τις αξιώσεις τους, με αποτέλεσμα οι τωρινοί κάτοχοί τους να κερδίσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή