Απασχόληση: θετικά στοιχεία στις ΗΠΑ

Απασχόληση: θετικά στοιχεία στις ΗΠΑ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 171.000, αλλά και του δείκτη ανεργίας στο 7,9% έναντι 7,8% τον προηγούμενο μήνα, κατέδειξαν για τον Οκτώβριο τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Βάσει αυτών, το εργατικό δυναμικό της χώρας -ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται ή αναζητούν εργασία- αυξήθηκε κατά 578.000, ενώ 410.000 περισσότεροι πολίτες δήλωσαν εργαζόμενοι.

Τα στοιχεία αυτά είναι τα τελευταία πριν από τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου και ενθαρρυντικά ως προς τις λεπτομέρειες, παρότι η σχετική έκθεση καταρτίσθηκε πριν από το πέρασμα του τυφώνα Σάντι από την ανατολική ακτή αυτή την εβδομάδα. Δείχνουν, όπως εκτιμάται, πως η αγορά εργασίας μάλλον ανεβάζει ταχύτητα, έχοντας μείνει στάσιμη την άνοιξη. Παρ’ όλα αυτά, ο σημερινός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα είναι ο υποψήφιος με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας από την εποχή του Φράνκλιν Ρούζβελτ. Οι θέσεις εργασίας αυξάνονται για 25 συναπτούς μήνες και σήμερα είναι 580.000 περισσότερες απ’ όσες όταν ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Ομπάμα. Ωστόσο, το μέσο ωρομίσθιο μειώθηκε οριακά, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 170.000, στα 12,3 εκατομμύρια άτομα. Η κυβέρνηση αναθεώρησε τα στοιχεία Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, υπολογίζοντας πλέον ότι 84.000 περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όσες είχαν εκτιμηθεί αρχικά προστέθηκαν τους μήνες αυτούς. Η δε αύξηση του Οκτωβρίου σημειώθηκε σε όλους τους κλάδους, ενώ το ποσοστό των Αμερικανών που εργάζονται ή αναζητούν εργασία αυξήθηκε για δεύτερο συναπτό μήνα.

Τα στοιχεία συνάδουν με τη διαφαινόμενη ανάκαμψη ρυθμών της οικονομίας τις τελευταίες εβδομάδες. Παρατηρείται πως οι Αμερικανοί αγοράζουν τώρα περισσότερα ακριβά προϊόντα, όπως αυτοκίνητα και συσκευές, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ανακοινώνουν σταθερή αύξηση κερδών τον περασμένο μήνα. Πάντως, οι επιχειρήσεις παραμένουν αβέβαιες για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας, με την κρίση χρέους να συνεχίζεται ακάθεκτη στην Ευρώπη και ενόσω παραμένει άγνωστο αν το Κογκρέσο θα καταλήξει σε συμφωνία πριν από τον Ιανουάριο για τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους. Αν υπάρξει αδιέξοδο, δραστικές αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών θα ισχύσουν αυτομάτως από τον Ιανουάριο, με ορατό τον κίνδυνο να πυροδοτήσουν νέα ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή