Ο Φρ. Ολάντ «πετάει το γάντι» στην ΕΚΤ

Ο Φρ. Ολάντ «πετάει το γάντι» στην ΕΚΤ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφισβητώντας την πλήρη ανεξαρτησία της ΕΚΤ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ απηύθυνε χθες έκκληση προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε μεσοπρόθεσμη νομισματική πολιτική για το ευρώ, ώστε η ενίσχυση του κοινού νομίσματος να μη δυσχεραίνει την προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Ο κ. Ολάντ, βλέποντας την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας να υποχωρεί ραγδαία έναντι της Γερμανίας και τη συνεπαγόμενη απώλεια μεριδίου στις εξαγωγές, έριξε το γάντι τόσο στην κ. Μέρκελ όσο και τον κ. Ντράγκι. H απάντηση ήρθε άμεσα από το «γερμανικό» στρατόπεδο του παγκόσμιου νομισματικού πολέμου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. «Στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης και όχι η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ.

Νωρότερα, μιλώντας για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πρόεδρος της Γαλλίας, ο κ. Ολάντ είπε χθες ότι μια νομισματική ένωση «πρέπει να έχει συναλλαγματική πολιτική, αλλιώς η συναλλαγματική ισοτιμία που της επιβάλλεται δεν αντιστοιχεί στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας». Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία ότι η άνοδος του ευρώ από το καλοκαίρι και μετά υπονομεύει τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. «Είναι παράδοξο όταν ζητείται από ορισμένες χώρες να προσπαθήσουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους να καθίστανται ακριβότερες οι εξαγωγές τους… Οι προσπάθειες των χωρών (να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους) να εκμηδενίζονται από την αξία του ευρώ». Ζητώντας ουσιαστικά να διευρυνθεί η εντολή της ΕΚΤ, που σήμερα περιλαμβάνει μόνο τη σταθερότητα των τιμών, και παράλληλα να περιοριστεί η ανεξαρτησία της προκειμένου η Ευρωζώνη να αμυνθεί απέναντι στη χειραγώγηση νομισμάτων όπως το ιαπωνικό γιεν, το αμερικανικό δολάριο και το ελβετικό φράγκο. Ο κ. Ολάντ ζήτησε «η Ευρωζώνη, μέσω των ηγετών της, να αποφασίσει μια μεσοπρόθεσμα συναλλαγματική ισοτιμία.

Πρέπει να δράσουμε σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας». Τον Ιανουάριο η κ. Μέρκελ εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την πρωτοβουλία της ιαπωνικής κυβέρνησης να επιτρέψει τη διολίσθηση του γιεν.

Εξέλιξη από Τόκιο

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ), Μασαάκι Σιρακάβα, ανακοίνωσε χθες ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας στις 19 Μαρτίου, δηλαδή τρεις εβδομάδες προτού λήξει η θητεία του. «Είναι το αντίστοιχο της άνευ όρων παράδοσης» της Τράπεζας της Ιαπωνίας στη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, εκτίμησε ο Σουίτσι Ομπάτα, οικονομολόγος της Nomura Securities. Ο κ. Αμπε κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου υποσχόμενος να θέσει τέρμα στον αποπληθωρισμό που πλήττει την ιαπωνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Απαίτησε μάλιστα από την κεντρική τράπεζα να ορίσει ως στόχο την επίτευξη πληθωρισμού 2% παρά τις αντιρρήσεις της, και σε περίπτωση άρνησης απείλησε με νομοθετικό περιορισμό της ανεξαρτησίας της. «Ο Σιρακάβα δεν είχε την ίδια άποψη με την κυβέρνηση, ότι δηλαδή η κεντρική τράπεζα είναι υπεύθυνη για τον τερματισμό του αποπληθωρισμού», είπε ο κ. Ομπάτα. Πάντως, ο κ. Σιρακάβα διευκρίνισε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αμπε, πως δεν αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ότι «δεν υπήρξε ουδεμία πίεση από την κυβέρνηση, ήταν δική μου απόφαση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή