Επιστρέφει στις αγορές η Πορτογαλία

Επιστρέφει στις αγορές η Πορτογαλία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτυχημένη έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές την Τρίτη, η «δίψα» των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις και η προσδοκία τους ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τελικά θα χαλαρώσει και άλλο τους επόμενους μήνες τη νομισματική της πολιτική εξακολουθούν να ρίχνουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο 7,88%, δηλαδή μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον τον Μάιο του 2010, ενώ το επιτόκιο των αντίστοιχων ισπανικών κρατικών ομολόγων μειώθηκε στο επίπεδο που βρισκόταν τον Δεκέμβριο του 2009. Παράλληλα, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έκδοση κοινοπρακτικού πενταετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,75% καθώς προετοιμάζεται για την έξοδό της από το Μνημόνιο τον ερχόμενο Ιούνιο. Τον δρόμο είχε ανοίξει την Τρίτη το Δουβλίνο που κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές ύψους 14 δισ. ευρώ για ομολογιακή έκδοση ύψους 3,75 δισ. ευρώ.

«Οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης έχουν διανύσει πολύ δρόμο από το σημείο όπου βρέθηκαν πριν από δύο χρόνια», σχολίασε χθες στο Bloomberg ο κ. Σόρεν Μορχ, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Danske Bank στην Κοπεγχάγη. «Η ανεργία δεν έχει επιδεινωθεί και η οικονομική προοπτική έχει βελτιωθεί. Πιστεύουμε ότι τα επιτόκιά τους μπορεί να υποχωρήσουν και άλλο», προσέθεσε.

Αλλεπάλληλες εκδόσεις

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο υποχώρησε χθες μέχρι και το 7,76%, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters, ενισχύοντας τις ελπίδες της Αθήνας ότι θα καταφέρει να εκδώσει νέα ομόλογα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010. Η ισπανική και η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύουν το 2014 να εκδώσουν ομόλογα με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, ενώ η Μαδρίτη εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει και ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό. Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων ύψους 242 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 133 δισ. μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας. Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση κρατικών ομολόγων συνολικού ύψους 470 δισ. ευρώ.

Αφότου η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα περιορίζει κατά 10 δισ. δολάρια κάθε μήνα τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, το επιτόκιο των αμερικανικών και των βρετανικών κρατικών ομολόγων αυξάνεται, ενώ αντιθέτως το επιτόκιο που καλούνται να πληρώσουν οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας μειώνεται.

Διάθεση για ρίσκο

Σύμφωνα με ορισμένους οικονομικούς αναλυτές, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι ν’ αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο αγοράζοντας ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, ιταλικά και ιρλανδικά ομόλογα, διότι ποντάρουν ότι η ΕΚΤ στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον πληθωρισμό (διαμορφώθηκε μόλις στο 0,8% τον Δεκέμβριο ενώ ο στόχος είναι ελάχιστα κάτω από το 2%) θα χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική και τελικά θα προχωρήσει σε κάποιου είδους ποσοτική χαλάρωση (QE) όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια η Fed.

Βέβαια, η περίπτωση κάθε χώρας είναι διαφορετική, όπως διαφορετικό είναι και το ύψους του δημοσίου χρέους της. Η Κομισιόν προβλέπει ότι στο τέλος του 2014 το ιρλανδικό δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 119,5%, το ελληνικό στο 175%, το ισπανικό στο 96,8%, το ιταλικό στο 132,2% και το πορτογαλικό στο 124,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή