Σε επικίνδυνη ζώνη βρίσκεται το δημόσιο χρέος της Γαλλίας

Σε επικίνδυνη ζώνη βρίσκεται το δημόσιο χρέος της Γαλλίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γαλλικό Ελεγκτικό Συμβούλιο εκτίμησε χθες ότι πλέον το δημόσιο χρέος της χώρας έχει εισέλθει σε επικίνδυνη ζώνη, διότι το 2013 ανήλθε στο 93,4% του ΑΕΠ. Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου, κ. Ντιντιέ Μιγκό, προειδοποίησε ότι η Γαλλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή αύξηση της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της όταν αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού, όπως είναι πιθανό να συμβεί παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας. «Το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει (το δημόσιο χρέος) θέτει τη χώρα μας σε επικίνδυνη ζώνη.

«Οι προσπάθειες που καταβάλλονται μέχρι σήμερα δεν είναι επαρκείς ώστε να βγούμε (από την επικίνδυνη ζώνη)», είπε ο κ. Μιγκό. Στα τέλη του 2012 το δημόσιο χρέος της Γαλλίας ανήλθε στο 90,2% του ΑΕΠ, ενώ η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το χρέος θα ανέλθει εφέτος στο 95,1% του ΑΕΠ προτού αρχίσει να μειώνεται. «Ο,τι δεν έγινε το 2011, 2012 και 2013 απλώς προσθέτει επιπλέον μέτρα στην απόσταση που θα πρέπει να καλύψουμε τα επόμενα χρόνια. Δεν θα είναι εύκολο να καλύψουμε την επιπλέον απόσταση, το αντίθετο», προειδοποίησε ο πρόεδρος του γαλλικού Ελεγκτικού Συμβουλίου. Παρ’ όλη την αύξηση του δημοσίου χρέους, οι επενδυτές αγοράζουν μετά χαράς τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, αναζητώντας μεγαλύτερη απόδοση από αυτή που προσφέρουν τα γερμανικά ομόλογα. Το επιτόκιο δανεισμού που πλήρωσε η Γαλλία το 2013 διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αφού κατά μέσο όρο τα γαλλικά μεσομακροπρόθεσμα ομόλογα που εκδόθηκαν πέρυσι είχαν επιτόκιο μόλις 1,54%. Βέβαια, η εξυπηρέτηση του χρέους κοστίζει στη Γαλλία περίπου 50 δισ. ευρώ τον χρόνο ή 2,5% του ΑΕΠ της. Σύμφωνα με τον κ. Μιγκό αν το επιτόκιο δανεισμού αυξηθεί κατά 1% το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θ’ αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και κατά 15 δισ. ευρώ τον δέκατο χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Μιγκό, η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τις κοινωνικές της δαπάνες, δεδομένου ότι έχει έλλειμμα σε αυτό τον τομέα για περισσότερα από 20 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή