Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές είναι οι τελευταίες ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας στην Ευρωζώνη με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η Κομισιόν στις τριμηνιαίες εκτιμήσεις της προβλέπει υποτονική ανάπτυξη τα επόμενα δέκα χρόνια, εκτός εάν εφαρμοσθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μπορεί να συντείνουν σε αύξηση του ΑΕΠ από 1,5% έως 6% εν γένει και έως 15% για την Ελλάδα.

Τον Δεκέμβριο παρατηρήθηκε απροσδόκητη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στις 100 μονάδες από τις 98,4 μονάδες του Νοεμβρίου και τις 99,1 μονάδες των αναλυτών. Επίσης, βελτίωση από τις -15,4 μονάδες στις -13,6 μονάδες παρουσίασε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Ευρωζώνης. Επιπλέον, υπήρξε και άλμα στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Νοέμβριο κατά 1,9%. Τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή της χώρας είχε μειωθεί κατά 1,2%.

Παράλληλα, στην τριμηνιαία έκθεσή της για την οικονομία της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφιστά την προσοχή στο ότι η ανάπτυξη παραμένει υποτονική, με την υψηλή ανεργία ειδικά των νέων να δημιουργεί μείζονα προβλήματα σε πολλές χώρες-μέλη. Αν και κάνει λόγο για περιορισμένη ανάπτυξη της τάξεως του 1% την προσεχή δεκαετία, η Κομισιόν επισημαίνει πως αυτή η εκτίμηση βασίζεται στην υπόθεση της μηδενικής αλλαγής πολιτικής. Εάν υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τότε μπορούν να υπάρξουν σαφείς βελτιώσεις στην απόδοση της οικονομίας.

Κατά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν στην καθιερωμένη της έκθεση, τα επόμενα χρόνια η παραγωγή θα ανακάμπτει με μέτριους ρυθμούς, υποστηριζόμενη από τη διεθνή ζήτηση και τη σταδιακή ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Χωρίς ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας στις προβλέψεις, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξάνεται 1% την προσεχή δεκαετία, δηλαδή σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερο απ’ ό,τι τη δεκαετία προ κρίσης. Η δε κατά κεφαλήν αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί από μισή ποσοστιαία μονάδα έως και λιγότερο από 1%. Πάντως, η Κομισιόν επισημαίνει πως η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δύναται να ευνοήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Την προσεχή πενταετία θα μπορούσε το ΑΕΠ να αυξηθεί από 1,5% έως 6% συνολικά στην Ευρωζώνη και έως 15% για την Ελλάδα την προσεχή δεκαετία. Οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας αφορούν την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στην αγορά και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του, καθώς και την αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη. Η υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη σημαίνει και δυνητικά υψηλότερη απασχόληση με διαβαθμίσεις, καθώς στη Γερμανία μπορεί να ενισχυθεί κατά 3% και κατά 10% στην Ελλάδα. Τέλος, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, επικουρικά στην ανάπτυξη θα μπορούσε να λειτουργήσει και η φορολόγηση, κινητοποιώντας επενδύσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή