Η Πορτογαλία επέστρεψε στις αγορές

Η Πορτογαλία επέστρεψε στις αγορές

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλή ήταν η ζήτηση για το νέο πενταετές ομόλογο της Πορτογαλίας, ενισχύοντας την προοπτική εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο στα μέσα του 2014. Η Λισσαβώνα πέτυχε την έξοδο στις αγορές και άντλησε 3,25 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,65%, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε τρεις φορές, προσεγγίζοντας τα 11 δισ. ευρώ. Ετσι, η κυβέρνηση κατάφερε να καλύψει, σχεδόν, το ένα τρίτο των δανειακών αναγκών της χώρας φέτος, οι οποίες ανέρχονται στα 7,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η γειτονική Ισπανία ολοκλήρωσε δημοπρασία 5ετών ομολόγων, αντλώντας 3,53 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,38%, ένα ιστορικό χαμηλό για τους αντίστοιχους τίτλους που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα. Η ζήτηση ήταν 1,8 φορές υψηλότερη από την προσφορά. Στη δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις των 2ετών και 5ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησαν στο ναδίρ του 0,953% και 2,213%, αντίστοιχα.

Η επιτυχημένη επάνοδος της Ιρλανδίας στις αγορές προ ημερών φαίνεται ότι άλλαξε το κλίμα για την αδύναμη περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Βελτίωση κλίματος

Θετικά είναι τα τελευταία στοιχεία για την Ευρωζώνη. Τον Δεκέμβριο παρατηρήθηκε απροσδόκητη άνοδος του οικονομικού κλίματος στις 100 μονάδες από τις 98,4 του Νοεμβρίου. Επίσης, βελτίωση από τις -15,4 μονάδες στις -13,6 παρουσίασε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή