Επιβραδύνεται η αύξηση τιμών στις πολυτελείς κατοικίες του Λονδίνου

Επιβραδύνεται η αύξηση τιμών στις πολυτελείς κατοικίες του Λονδίνου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορίζονται οι προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στην αγορά των πολυτελών κατοικιών του κεντρικού Λονδίνου το 2014, καθώς, σύμφωνα με την Knight Frank, ο ρυθμός της ανόδου των αξιών θα είναι της τάξεως του 4%, σχεδόν ο μισός απ’ό,τι το 2013, κατά τη διάρκεια του οποίου οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 7,5% σε ετήσια βάση. Ηδη, συνοικίες όπως το Τσέλσι και το Νάιτσμπριτζ εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια «κόπωσης» κατά το 2013, με τις αυξήσεις να είναι χαμηλότερες του συνόλου της αγοράς πολυτελών κατοικιών.

Ενας από τους κύριους λόγους για την εν λόγω εξέλιξη στην αγορά πολυτελών κατοικιών είναι τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο υπεραξίας στους ξένους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο νέος φόρος θα ισχύσει τον Απρίλιο του 2015 και θα αφορά τους ξένους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα θελήσουν να κεφαλαιοποιήσουν τυχόν υπεραξίες των ακινήτων τους και δεν διαμένουν μόνιμα στη Μεγ. Βρετανία. Οι συντελεστές του φόρου δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, αλλά ο αντίστοιχος φόρος που ισχύει για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες ακινήτων κινείται μεταξύ 18% και 28%.

Οι ξένοι αγοραστές αποτελούν την πλέον σημαντική ομάδα επενδυτών για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, συντελώντας στην κατακόρυφη άνοδο των τιμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, όταν η αγορά του Λονδίνου μονοπώλησε το επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω του χαρακτήρα ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου που προσέφερε. Επιπλέον, η υποχώρηση της στερλίνας έναντι άλλων νομισμάτων και το φιλικό προς τους επενδυτές φορολογικό σύστημα συνέβαλαν στην αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό και ως εκ τούτου τροφοδότησαν και την αύξηση των τιμών των κατοικιών του κεντρικού Λονδίνου κατά 62%, από το χαμηλό σημείο τους τον Μάρτιο του 2009 μέχρι το τέλος του 2013. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές σήμερα είναι κατά 26% υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο απόγειό τους, που είχε καταγραφεί το 2008, πριν δηλαδή ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Κατά τον Δεκέμβριο του 2013, οι τιμές κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 0,8% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αύξηση που είναι η μεγαλύτερη από τον προηγούμενο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την Knight Frank, τη μεγαλύτερη αύξηση το 2013 σημείωσε η οικονομική συνοικία του Λονδίνου (Σίτι), με 16%, ενώ ακολούθησαν οι περιοχές του Μεριλεμπόν και του Ισλινγκτον με αυξήσεις της τάξεως του 12%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή