ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Να μην ανακοπεί η δημοσιονομική εξυγίανση

Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε Μνημόνιο με την τρόικα θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και τις οικονομίες τους, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Παρασκευή. «Η δημοσιονομική εξυγίανση χρειάζεται να συνεχιστεί ώστε να διορθωθούν οι υπερβολικές δημοσιονομικές ανισορροπίες και να αντιστραφεί η αυξητική δυναμική στο δημόσιο χρέος», απάντησε η ΕΚΤ σε ερωτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πακέτα διάσωσης. «Εάν υπάρξει υπαναχώρηση από τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση, τότε θα υποβαθμιστεί η αξιοπιστία της δημοσιονομικής στρατηγικής – με αρνητικές συνέπειες για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και της προοπτικής επανόδου στις αγορές δημόσιου χρέους», αναφέρεται στις γραπτές απαντήσεις της ΕΚΤ.

Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε, εν τω μεταξύ, η μηνιαία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπου αποφασίστηκε να παραμείνει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,25%. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως οι ενδείξεις περί αποπληθωρισμού δεν είναι σαφείς. Ο πληθωρισμός κινήθηκε τους τελευταίους μήνες σε επίπεδα κοντά ή χαμηλότερα του 2%. Ανησυχητικό θα ήταν εάν ο πληθωρισμός κυμαινόταν σε επίπεδα χαμηλότερα του 1% για παρατεταμένη χρονική περίοδο, τόνισε ο κ. Ντράγκι. Πάντως, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε το πρώτο οκτάμηνο του 2013 από το 2% μέχρι το 1,1%, ενώ το τελευταίο τρίμηνο έχει υποχωρήσει σε επίπεδα 0,7%, 0,9% και 0,8%.

Ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης Πάτρικ Χόνοχαν, χθες, επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο οι τράπεζες της Ευρωζώνης να μην αυξήσουν τον δανεισμό τους μέχρι να ολοκληρωθούν τα τεστ κοπώσεως από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως για τις τράπεζες λίγο πριν αναλάβει την εποπτεία τους, τον επόμενο Νοέμβριο. Μέχρι τότε, όμως, μπορεί να αναχαιτιστεί η ήδη βραδεία ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο κ. Χόνοχαν.