ΕΚΤ: Να μην ανακοπεί η δημοσιονομική εξυγίανση

ΕΚΤ: Να μην ανακοπεί η δημοσιονομική εξυγίανση

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε Μνημόνιο με την τρόικα θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και τις οικονομίες τους, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Παρασκευή. «Η δημοσιονομική εξυγίανση χρειάζεται να συνεχιστεί ώστε να διορθωθούν οι υπερβολικές δημοσιονομικές ανισορροπίες και να αντιστραφεί η αυξητική δυναμική στο δημόσιο χρέος», απάντησε η ΕΚΤ σε ερωτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πακέτα διάσωσης. «Εάν υπάρξει υπαναχώρηση από τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση, τότε θα υποβαθμιστεί η αξιοπιστία της δημοσιονομικής στρατηγικής – με αρνητικές συνέπειες για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και της προοπτικής επανόδου στις αγορές δημόσιου χρέους», αναφέρεται στις γραπτές απαντήσεις της ΕΚΤ.

Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε, εν τω μεταξύ, η μηνιαία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπου αποφασίστηκε να παραμείνει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,25%. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως οι ενδείξεις περί αποπληθωρισμού δεν είναι σαφείς. Ο πληθωρισμός κινήθηκε τους τελευταίους μήνες σε επίπεδα κοντά ή χαμηλότερα του 2%. Ανησυχητικό θα ήταν εάν ο πληθωρισμός κυμαινόταν σε επίπεδα χαμηλότερα του 1% για παρατεταμένη χρονική περίοδο, τόνισε ο κ. Ντράγκι. Πάντως, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε το πρώτο οκτάμηνο του 2013 από το 2% μέχρι το 1,1%, ενώ το τελευταίο τρίμηνο έχει υποχωρήσει σε επίπεδα 0,7%, 0,9% και 0,8%.

Ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης Πάτρικ Χόνοχαν, χθες, επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο οι τράπεζες της Ευρωζώνης να μην αυξήσουν τον δανεισμό τους μέχρι να ολοκληρωθούν τα τεστ κοπώσεως από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως για τις τράπεζες λίγο πριν αναλάβει την εποπτεία τους, τον επόμενο Νοέμβριο. Μέχρι τότε, όμως, μπορεί να αναχαιτιστεί η ήδη βραδεία ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο κ. Χόνοχαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή