Πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων αυτοκινήτου 21,5 δισ. δολ. στις ΗΠΑ

Πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων αυτοκινήτου 21,5 δισ. δολ. στις ΗΠΑ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παλαιές συνήθειες δύσκολα κόβονται… Οι επενδυτές φαίνεται να επανέρχονται στις αγορές των τιτλοποιημένων δανείων λίγα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Αυτή τη φορά, τα τιτλοποιημένα δάνεια δεν αφορούν την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ αλλά την αμερικανική αγορά αυτοκινήτου. Οι τίτλοι αυτοί, όπως συνέβη και πριν από το σκάσιμο της «φούσκας» το 2007, υπόσχονται υψηλές αποδόσεις διότι, τυπικά, εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο καθώς απαρτίζονται από δάνεια μειωμένης πιστοληπτικής ικανότητας στην αγορά αυτοκινήτου. Τώρα, όμως, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης, υποχώρησης της ανεργίας και αυξητικών τάσεων στις πωλήσεις αυτοκινήτων, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι πωλήσεις των τιτλοποιημένων δανείων αυτοκινήτου αυξήθηκαν κατά 20%, στα 21,5 δισ. δολ. το 2013. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισαν συμφωνίες 2 δισ. δολ. για την πώληση πακέτων με τιτλοποιημένα δάνεια αυτοκινήτου, όπως αποκαλύπτει η Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα εκτιμά πως οι πωλήσεις μπορεί να ξεπεράσουν το επίπεδο των 25 δισ. δολ. Σημαντικός παράγοντας που ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναλάβουν υψηλό ρίσκο είναι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ. Ο Αντριαν Μίλερ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην GMP Securities, δήλωσε στους Financial Times ότι «κάποτε τα δάνεια μειωμένης πιστοληπτικής ικανότητας θεωρούνταν ραδιενεργά. Αλλά αυτή η αντίληψη έχει αλλάξει όσον αφορά τους δανειολήπτες στην αγορά αυτοκινήτου». Η όρεξη των επενδυτών είναι απόρροια των αυξημένων πωλήσεων στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτου των ΗΠΑ.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκαν στα 3,7 εκατ. οχήματα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Τέλος, οι καθαρές απώλειες των τιτλοποιημένων δανείων αυτοκινήτου έφθασαν στο 6,65% τον Οκτώβριο αντί του 13% που είχε σημειωθεί το 2008, δηλαδή στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή