Η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές γεννάει αισιοδοξία στον ευρωπαϊκό Νότο

Η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές γεννάει αισιοδοξία στον ευρωπαϊκό Νότο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απολύτως επιτυχημένη έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές την περασμένη Τρίτη, για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, αποτέλεσε το έναυσμα για τη σημαντική υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού ολόκληρης της περιφέρειας της Ευρωζώνης στα επίπεδα των αρχών του 2010. Το γεγονός άνοιξε την όρεξη για φθηνότερη χρηματοδότηση όλων των κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού Νότου που μετά το 2010 βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Αυτή την εβδομάδα, το Δουβλίνο διέψευσε όσους αναλυτές και Ευρωπαίους αξιωματούχους προειδοποιούσαν την ιρλανδική κυβέρνηση, τον περασμένο Δεκέμβριο, να μη ρισκάρει την έξοδο από το Μνημόνιο χωρίς να έχει συμφωνήσει με την Ευρωζώνη την παροχή μιας γραμμής πιστώσεων εν είδει εγγύησης για την περίπτωση που δεν θα καταφέρει να βρει φθηνή χρηματοδότηση από τις αγορές.

Η έκδοση του νέου δεκαετούς ιρλανδικού ομολόγου με επιτόκιο 3,5% και η προσέλκυση προσφορών ύψους 14 δισ. ευρώ για έκδοση ομολόγου ύψους 3,75 δισ. ευρώ αποτελεί αναμφισβήτητη επιτυχία της ιρλανδικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα το ιρλανδικό δεκαετές ομόλογο είχε μικρότερη απόδοση από τ’ αντίστοιχα καναδικά και αυστραλιανά κρατικά ομόλογα. Το δε επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου κυμαίνεται γύρω στο 3%.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ήδη καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2014 και για το 2015 και σκοπεύει να δανειστεί από έξι μέχρι δέκα δισ. ευρώ σε διαφορετικές εκδόσεις, προκειμένου να αποδείξει ότι η ενσωμάτωσή της στην αγορά είναι πλήρης.

Τα νέα για την ιρλανδική έκδοση ομολόγων πολύ γρήγορα προκάλεσαν τη ραγδαία υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ολόκληρης της περιφέρειας, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η πρώτη που έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία ήταν, την περασμένη Πέμπτη, η Πορτογαλία, η οποία επανήλθε στις αγορές για πρώτη φορά μετά οκτώ μήνες, δεδομένου ότι η κυβερνητική κρίση που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο είχε κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και είχε αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα κοντά στο 7%. Η Λισσαβώνα τελικά προχώρησε σε νέα έκδοση ύψους 3,25 δισ. ευρώ, πληρώνοντας επιτόκιο 4,65%, ενώ συγκέντρωσε συνολικές προσφορές ύψους 11 δισ. ευρώ. Πλέον, η πορτογαλική κυβέρνηση μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον της και, εφόσον διατηρηθεί η αυξημένη όρεξη των επενδυτών για τα ομόλογά της, και την έξοδό της από το Μνημόνιο στα μέσα του έτους.

Ελληνικό ομόλογο

Σημαντικά οφέλη από τη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο αποκόμισαν και Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Το απόγευμα της Παρασκευής, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρισκόταν στο 7,79%, του αντίστοιχου ισπανικού στο 3,79% και του ιταλικού στο 3,89%. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, πίσω από την πτώση των επιτοκίων της «περιφέρειας» κρύβεται η εκτίμηση των επενδυτών ότι τους προσεχείς μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, ενδεχομένως ακόμη και σε αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε την Πέμπτη ούτε ο κ. Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Ενας δεύτερος σημαντικός λόγος είναι η βελτίωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας το 2014 και, βέβαια, η «πείνα» των επενδυτών για αποδόσεις υψηλότερες από αυτές που προσφέρουν τα υπερ-ασφαλή γερμανικά ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή