Ξεπούλημα 15 δισ. δολ. ετοιμάζει η Shell την επόμενη διετία

Ξεπούλημα 15 δισ. δολ. ετοιμάζει η Shell την επόμενη διετία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Royal Dutch Shell σκοπεύει να εκποιήσει τμήμα των πετρελαιοπηγών του στη Βόρεια Θάλασσα στο πλαίσιο προγράμματος αποεπενδύσεων, συνολικού ύψους 15 δισ. δολαρίων, που έχει δρομολογήσει ο νέος διευθύνων σύμβουλός του, Μπεν βαν Μπέρντεν, και θα ολοκληρώσει σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών. Το πρόγραμμα προβλέπει την εκποίηση επιχειρήσεων εξόρυξης όχι μόνο στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και σε άλλες περιοχές, μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου της σε επιχειρήσεις διύλισης, καθώς και ορισμένα σχέδια που δεν έχουν ακόμη φθάσει στη φάση της επένδυσης, όμως η εταιρεία εκτιμά πως μπορούν «να ενδιαφέρουν άλλες επιχειρήσεις να τα αναπτύξουν».

Εχει, παράλληλα, ανακοινώσει ότι αναθεωρεί τη στρατηγική της σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις της στην εξόρυξη σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ καθώς παρουσιάζουν ζημίες, αλλά και τις επισφαλείς μονάδες της στη Νιγηρία, που έχουν πληγεί από τις ταραχές στη χώρα και ειδικότερα από επεισόδια δολιοφθοράς και κλοπές πετρελαίου.

Από τον Σεπτέμβριο έχει επίσης ανακοινώσει πως θα πουλήσει τις θέσεις της στις περιοχές Ιγκλ Φορντ και Μισισίπι Λάιμ στις ΗΠΑ, όπου δραστηριοποιείται στον τομέα εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου, ενώ προσφάτως ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση της μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στη Λουιζιάνα, επίσης στις ΗΠΑ, μολονότι το σχέδιο αυτό τής έχει ήδη κοστίσει πολλά δισ. δολάρια. Βρίσκεται, άλλωστε, σε εξέλιξη μια σειρά αποεπενδύσεων της Shell σε μονάδες διύλισης πετρελαίου, επεξεργασίας και παραγωγής υποπροϊόντων καθώς έχει παρουσιαστεί πρόβλημα πλεονασματικής παραγωγικής δυνατότητας δυσανάλογης ως προς την αναιμική ζήτηση για ορυκτά καύσιμα και βενζίνη από τις χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από ύφεση. Εχει επίσης προηγηθεί η εκποίηση διυλιστηρίων της εταιρείας σε Σουηδία, Γερμανία και Βρετανία.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους, η μετοχή της Shell σημείωσε απόδοση χαμηλότερη κατά 6% από την αντίστοιχη των εταιρειών του κλάδου της, εξαιτίας μιας σειράς απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου και επιφυλάξεων της αγοράς ως προς τον τρόπο με τον οποίο επενδύει τα κεφάλαιά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή