ΔΝΤ: Aναμένει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας

ΔΝΤ: Aναμένει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθεί φέτος, αν και θα παραμείνει κατώτερος του δυναμικού του, στο 4%, ανέφερε η γενική διευθύντρια του χρηματοπιστωτικού αυτού θεσμού, η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ΓΔ του ΔΝΤ προειδοποίησε ωστόσο για τον «εντεινόμενο κίνδυνο» αποπληθωρισμού, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υποδεέστερος από το ποσοστό-στόχο πολλών κεντρικών τραπεζών διεθνώς.

«Βλέπουμε εντεινόμενους κινδύνους για [εμφάνιση] αποπληθωρισμού, που θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικός για την ανάκαμψη» της διεθνούς οικονομίας, επισήμανε η Λαγκάρντ. «Αν ο πληθωρισμός είναι το τζίνι, ο αποπληθωρισμός είναι ο δράκος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά».

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ακόμη ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση της νομισματικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας που συνεχίζει να εφαρμόζει η Fed —η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ— θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αναστάτωση στις αγορές.

Ωστόσο «δεν αναμένουμε μεγάλες, βαριές και σοβαρές συνέπειες» εξ αυτού του γεγονότος, αφού η μείωση του όγκου των αγορών αξιόγραφων από μέρους της Fed θα είναι σταδιακή.

«Συνολικά η κατεύθυνση είναι θετική, αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ χαμηλή, πολύ εύθραυστη και πολύ άνιση», σημείωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή