Συμφωνία στην Ε.Ε. για νέους κανόνες στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Συμφωνία στην Ε.Ε. για νέους κανόνες στις χρηματοπιστωτικές αγορές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τα πρώτα δημόσια συγχαρητήρια από τον επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, απέσπασε η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., καθώς επετεύχθη συμφωνία για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων που αφορούν την αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID). Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (ECOFIN), Γιάννης Στουρνάρας, «η συμφωνία επί της αρχής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κανονιστικό πλαίσιο που αφορά τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID) αποτελεί σημαντικό βήμα για ένα ασφαλέστερο, ορθότερο, περισσότερο διαφανές και υπεύθυνο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με το νέο αναθεωρημένο κανονιστικό πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποκτά ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του συστημικού κινδύνου, την εξασφάλιση της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και την επαρκή προστασία των επενδυτών».

Τη συμφωνία χαιρέτισαν επίσης, κατά τις χθεσινές ομιλίες τους στο Στρασβούργο, τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Με τη συμφωνία επιχειρείται ο εναρμονισμός, η συστηματοποίηση και η μεταρρύθμιση προς το αυστηρότερο των κανόνων που διέπουν την αγορά μετοχών εκτός χρηματιστηρίου και άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων (παραγώγων, ομολόγων). Μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας που επετεύχθη και της ψήφισής της, όλες οι αγοραπωλησίες χρηματοπιστωτικών προϊόντων θα πρέπει να γίνονται σε ρυθμισμένες πλατφόρμες. Επιπλέον, οι επενδυτικές εταιρείες θα υποχρεούνται να ενημερώνουν πλήρως τους πελάτες τους για τους κινδύνους που συνεπάγεται η κάθε επένδυση που προτείνουν και να διασαφηνίζουν αν οι συμβουλές που παρέχουν είναι ανεξάρτητες ή θα αποκομίσουν και οι ίδιες οφέλη από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Το σημαντικότερο στοιχείο της συμφωνίας ίσως είναι ότι θα τεθούν όρια στις (συνήθως αυτοματοποιημένες) αγοραπωλησίες υψηλής συχνότητας παραγώγων πρώτων υλών (high frequency trading). Οι ραγδαίες αυξομειώσεις στις τιμές των τροφίμων και των υδρογονανθράκων οφείλονται εν μέρει σε αυτές τις αγοραπωλησίες παραγώγων και επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία.

Σημειώνεται ότι η πολιτική συμφωνία επί της οδηγίας χρειάστηκε τριάμισι χρόνια ώστε να επιτευχθεί (η αρχική εισήγηση της Κομισιόν έγινε τον Οκτώβριο του 2011) και εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική περιορισμού της ασυδοσίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στον απόηχο της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή