Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Τουρκία να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου

Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Τουρκία να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της Τουρκίας, της μείωσης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και την αναχαίτιση του πληθωρισμού συνιστά στη γειτονική χώρα το ΔΝΤ. Στην τελευταία ετήσια έκθεσή του για την τουρκική οικονομία, προειδοποιεί πως η σταθεροποίηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν οι ρυθμοί ανάπτυξης κυμανθούν από 2,75% ώς 3,5% και πως οποιοδήποτε επίπεδο ανάπτυξης πάνω από αυτό το φάσμα θα οδηγήσει σε αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, που το 2013 έφθασε στο 7,4%.

Το έλλειμμα αυτό συνοδεύει μοιραία η εξάρτηση της Τουρκίας από την εξωτερική χρηματοδότηση, που αποτελεί το μείζον πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας. Προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση, το ΔΝΤ προτείνει στην Τουρκία να προωθήσει την αύξηση της εγχώριας αποταμίευσης, δημόσιας και ιδιωτικής, ώστε να συρρικνωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προειδοποιεί πως συνήθως απαιτείται σημαντικό χρονικό διάστημα για να αποδώσουν καρπούς. Αναφερόμενο στην εγχώρια αποταμίευση, το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού συστήματος έχουν οδηγήσει σε αύξηση των εισφορών και της αποταμίευσης με σκοπό τη συνταξιοδότηση. Χαρακτηρίζει την εξέλιξη «καλό πρώτο βήμα» και συνιστά στους αξιωματούχους της Τουρκίας να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, προσφέροντας περισσότερα κίνητρα για αποταμίευση με στόχο τη συνταξιοδότηση. Τονίζει, άλλωστε, πως θα ήταν σκόπιμη και χρήσιμη η θέσπιση πολύ πιο φιλόδοξων στόχων για τη δημόσια αποταμίευση μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα των επόμενων ολίγων ετών.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, τονίζει πως η αύξηση των εξαγωγών την τελευταία δεκαετία δεν έλυσε το πρόβλημα της μεγάλης ανάγκης για εισαγωγές και προτρέπει την κυβέρνηση να δώσει έμφαση σε πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε εξαγωγές με μεγάλη προστιθέμενη αξίας, όπως τα χημικά, οι φαρμακευτικές, ο μηχανολογικός εξοπλισμός και ο τεχνικός εξοπλισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή