S&P: Αμετάβλητη η βαθμολογία της Πορτογαλίας

S&P: Αμετάβλητη η βαθμολογία της Πορτογαλίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aμετάβλητη παρέμεινε η βαθμολογία της Πορτογαλίας στη βαθμίδα ΒΒ από τη Standard & Poor’s (S&P), αν και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης απομάκρυνε την οικονομία από το καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης (creditwatch negative). Η προοπτική της πορτογαλικής οικονομίας παραμένει, αφενός, αρνητική εν όψει της ολοκλήρωσης του δανειοδοτικού προγράμματος της τρόικας στα μέσα του έτους. Αφετέρου, μια υποβάθμιση δεν είναι άμεση αν και ένα τέτοιο σενάριο παραμένει πιθανό τους επόμενους μήνες. Η S&P αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση πως η Πορτογαλία παρουσιάζει «σημάδια σταθεροποίησης», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα φέρει εις πέρας το πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμφωνήσει με την τρόικα. Η S&P επέστησε την προσοχή στην πιθανότητα να απορριφθούν μέτρα λιτότητας από το Συνταγματικό Δικαστήριο, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας θεώρησε «καλά νέα» την κίνηση της S&P επειδή επιβεβαιώνει την «εμπιστοσύνη» που τρέφει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης για τις δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις της χώρας. «Χάριν στην αποφασιστικότητα των πορτογαλικών αρχών και του λαού της Πορτογαλίας, η χώρα ξεπερνά την κρίση και πορεύεται προς το τέλος του προγράμματος οικονομικής βοήθειας», δήλωσε ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο ενώπιον του κοινοβουλίου. Την περασμένη εβδομάδα, η Πορτογαλία άντλησε 3,25 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,65%, ενώ η ζήτηση ήταν τριπλάσια στα 11 δισ. ευρώ. Ετσι, η κυβέρνηση κατάφερε να καλύψει, σχεδόν, το ένα τρίτο των δανειακών αναγκών της χώρας για το 2014, οι οποίες ανέρχονται στα 7,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οικονομικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί προληπτική γραμμή πίστωσης με την ολοκλήρωση του δανειοδοτικού προγράμματος της τρόικας, αντίθετα από την Ιρλανδία που κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές χωρίς πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή