Πορτογαλία: Ετοιμάζεται για «έξοδο» τον Ιούλιο

Πορτογαλία: Ετοιμάζεται για «έξοδο» τον Ιούλιο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία της Πορτογαλίας εντός Μνημονίου δεν ήταν τόσο ανέφελη όσο αυτή της Ιρλανδίας, παρ’ όλα αυτά η επιτυχημένη έξοδος του Δουβλίνου στις αγορές ωφέλησε σημαντικά και τη Λισσαβώνα. Η πολιτική σταθερότητα στην Πορτογαλία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα πέρυσι το καλοκαίρι, ωστόσο, τελικά, επιτεύχθηκε συμφωνία με την τρόικα και, πλέον, η πορτογαλική κυβέρνηση ετοιμάζεται για έξοδο από το Μνημόνιο τον Ιούλιο, προσπάθεια που ενισχύεται από τη ραγδαία πτώση του κόστους δανεισμού της.

Η απαλλαγή της Ιρλανδίας από το Μνημόνιο και η έξοδός της στις αγορές πυροδότησαν μια ακόμη πιο εντυπωσιακή πτώση του επιτοκίου του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου. Μόλις στα τέλη του περασμένου χρόνου το επιτόκιο του πορτογαλικού δεκαετούς βρισκόταν στο 6,036%, ενώ τον Ιούλιο του 2013 είχε ανέλθει στο 7,5% εξαιτίας της πολιτικής κρίσης. Χθες το επιτόκιο είχε υποχωρήσει στο 4,913%. Η αναβάθμιση της προοπτικής της πορτογαλικής οικονομίας από την Standard & Poor’s την περασμένη Παρασκευή αποτέλεσε το τελευταίο ευτυχές γεγονός που ενισχύει την πτωτική πορεία του κόστους δανεισμού. Είχε προηγηθεί μια επίσης πολύ επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, δύο ημέρες μετά την Ιρλανδία, η οποία συγκέντρωσε πολύ ισχυρή ζήτηση.

Παράλληλα, οι επενδυτές ενθαρρύνονται από την αναπτυξιακή προοπτική της πορτογαλικής οικονομίας, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2014 και κατά 1,5% το 2015, ενώ πολύ θετική είναι και η μείωση της ανεργίας στη διάρκεια του 2013. Βέβαια, οι αναλυτές της S&P στην πρόσφατη έκθεσή τους επισημαίνουν τους κινδύνους που υπάρχουν στην Πορτογαλία «εξαιτίας των συνεχιζόμενων κοινωνικών και πολιτικών κινδύνων που συνδέονται με τις προσπάθειες απομόχλευσης του καταχρεωμένου ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της Πορτογαλίας αλλά και της αβεβαιότητας που υπάρχει σε σχέση με τη χρηματοδότηση της χώρας κατά την έξοδό της από το Μνημόνιο». Ευτυχώς για τους Πορτογάλους, προς το παρόν οι επενδυτές αγνοούν τις προειδοποιήσεις χάριν των υψηλότερων αποδόσεων που προσφέρουν τα πορτογαλικά ομόλογα.

Πλέον, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην πλήρη έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών θεωρεί πολύ φιλόδοξο τον στόχο και πολύ πιθανότερο το ενδεχόμενο η Λισσαβώνα να ζητήσει μια προληπτική γραμμή πίστωσης από την Ευρωζώνη. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, οι επενδυτές θα μπορούσαν να θεωρήσουν το νέο δάνειο ως επιπλέον εγγύηση για τις επενδύσεις τους. Πολύ θετικό είναι και το γεγονός ότι η Πορτογαλία έχει σχετικά μικρές υποχρεώσεις χρηματοδότησης (επτά δισ. ευρώ το 2014).

Τέλος, και η Πορτογαλία ευνοείται από την πεποίθηση των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει κι άλλο τη νομισματική της πολιτική το επόμενο διάστημα, από το χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού, την αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και την αλλαγή νομισματικής πολιτικής από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή