Ιρλανδία: Πολιτική ηρεμία και επίτευξη στόχων

Ιρλανδία: Πολιτική ηρεμία και επίτευξη στόχων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνοδος της αξίας των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων, συνεπώς και η μείωση του επιτοκίου δανεισμού που καλείται να πληρώσει το Δουβλίνο, υπήρξε θεαματική τους τελευταίους μήνες. Πολλοί παράγοντες εξηγούν το νέο ιρλανδικό θαύμα, το οποίο πυροδότησε μείωση των επιτοκίων δανεισμού τις τελευταίες εβδομάδες σε ολόκληρη την «περιφέρεια» της Ευρωζώνης. Ορισμένοι παράγοντες οφείλονται αποκλειστικά στις σκληρές, επίπονες και μακροχρόνιες προσπάθειες του ιρλανδικού λαού και της κυβέρνησής του, ορισμένοι άλλοι, όπως η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας και της Ευρωζώνης, είναι γενικότεροι.

Η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης, στα μέσα Δεκεμβρίου, να βγει οριστικά από το Μνημόνιο χωρίς να ζητήσει την παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την Ευρωζώνη, οδήγησε σχεδόν αμέσως στη μείωση των ιρλανδικών επιτοκίων δανεισμού που μέχρι τότε κυμαίνονταν στο 3,547%. Η εξαιρετικά επιτυχημένη έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές, τη δεύτερη εβδομάδα του 2014, για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, διέλυσε τις όποιες αμφιβολίες των επενδυτών για την ικανότητα του Δουβλίνου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του αποκλειστικά από τις αγορές. Βέβαια, το Δουβλίνο δεν βγήκε με επιτυχία στις αγορές χωρίς κόπο, σχέδιο και επιμονή, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν η σημαντική αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s την περασμένη Παρασκευή.

Η πολιτική κατάσταση στην Ιρλανδία ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης πολύ πιο ήρεμη απ’ ό,τι στις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες, όπως πολύ καλύτερη ήταν και η αντιμετώπιση της Ιρλανδίας από τους Ευρωπαίους εταίρους. Η πολιτική ηρεμία σε συνδυασμό με την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών το προηγούμενο διάστημα. Σημαντική είναι και η πρόβλεψη για ανάπτυξη της Ιρλανδίας κατά 1,7% του ΑΕΠ το 2014 και κατά 2,5% το 2015, αλλά και η μείωση της ανεργίας κατά 2% στη διάρκεια του 2013.

Η συστηματική προσπάθεια των Ιρλανδών ενισχύθηκε από τρεις ακόμη γενικότερους παράγοντες που επηρεάζουν, σε διαφορετικό βαθμό, όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Πρώτον, οι επενδυτές έχουν πεισθεί ότι τους επόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική της πολιτική στην προσπάθεια να συγκρατήσει την πτώση του πληθωρισμού (0,8% τον Δεκέμβριο). Δεύτερον, η προσδοκία αυτή σε συνδυασμό με τον χαμηλό πληθωρισμό (εφέτος στην Ευρωζώνη προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% και στο 1,4% το 2015) και την αναιμική ανάπτυξη (1,1% το 2014) διατηρούν χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού. Τρίτος καθοριστικός παράγοντας ήταν η απόφαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις 18 Δεκεμβρίου ν’ αρχίσει τη σταδιακή περικοπή των αγορών ομολόγων. Η απόφαση αυτή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, έχει προκαλέσει φυγή των επενδυτών από τις αναπτυσσόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές, μεταξύ των οποίων η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή