Νέα έρευνα στην Deutsche Bank για σκάνδαλο στην αγορά συναλλάγματος

Νέα έρευνα στην Deutsche Bank για σκάνδαλο στην αγορά συναλλάγματος

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, δύο μόλις ημέρες αφότου ανακοίνωσε ζημίες για το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, η Deutsche Bank δέχεται νέο κύμα αρνητικής δημοσιότητας που αφορά τις υποψίες για εμπλοκή στελεχών της στο σκάνδαλο χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος.

Η ρυθμιστική αρχή του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος (BaFin) ανακοίνωσε χθες ότι θα διεξάγει έρευνα στα γραφεία της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας στο πλαίσιο των ερευνών για το εν λόγω σκάνδαλο. Παραμένουν, άλλωστε, οι υποψίες για εμπλοκή στελεχών της στο σκάνδαλο χειραγώγησης των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς.

Τη Δευτέρα ο οικονομικός διευθυντής της γερμανικής τράπεζας, Στέφαν Κράουζε, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές του κλάδου για τις ζημίες της τράπεζας, δήλωσε πως η Deutsche Bank έχει δεχθεί διάφορα αιτήματα από τις ρυθμιστικές αρχές για τις έρευνες που διεξάγονται στην αγορά συναλλάγματος και έχει δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για να ανταποκριθεί στα αιτήματα αυτά.

Πηγές προσκείμενες στις έρευνες τονίζουν πως η επιθεώρηση στα γραφεία της Deutsche Bank θα δείξει κατά πόσον η ρυθμιστική αρχή έχει αποφασίσει να δώσει σοβαρή χροιά στις έρευνες. Σε ό,τι αφορά την BaFin έχει ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι συμμετέχει στις έρευνες που διεξάγονται σε διεθνές επίπεδο από τις ρυθμιστικές αρχές πολλών χωρών και αφορούν τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Εκτοτε αρκετές τράπεζες έχουν θέσει σε αργία πάνω από 12 στελέχη τους που απασχολούνται στον τομέα της αγοράς συναλλάγματος. Σε ό,τι αφορά την Deutsche Bank, που είναι ο μεγαλύτερος διαπραγματευτής συναλλάγματος ως προς το μερίδιο αγοράς της, πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα δύο στελέχη της που βαρύνονται με υποψίες για εμπλοκή τους στη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Εχουν προηγηθεί, στις αρχές του μήνα, πιέσεις της BaFin προς την Deutsche Bank προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές ανώτερων στελεχών της ύποπτων για εμπλοκή στο σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου Libor.

Η ρυθμιστική αρχή είχε κατηγορήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας για έλλειψη «εντατικής προσπάθειας» σε ό,τι αφορά τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά όσων στελεχών της είναι ύποπτα για εμπλοκή στο σκάνδαλο.

Πάντως, είναι γεγονός πως σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο χειραγώγησης των επιτοκίων, η Deutsche Bank έχει απολύσει τουλάχιστον επτά στελέχη της, αλλά τα τέσσερα εξ αυτών επέστρεψαν στα καθήκοντά τους στα τέλη του 2013, καθώς η γερμανική Δικαιοσύνη απεφάνθη πως ήταν άδικη η απομάκρυνσή τους. Η γερμανική τράπεζα δεν έχει, πάντως, λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά ανώτερων στελεχών έως τώρα σε αντίθεση με άλλες μεγάλες τράπεζες όπως η Barclays και η UBS που απομάκρυναν τους επικεφαλής του επενδυτικού τους βραχίονα και ανώτερα στελέχη, τα οποία θεώρησαν εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο του Libor.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή