Αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ η Eurostat

Αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ η Eurostat

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές μεταβολές στα επίπεδα του ΑΕΠ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) αναμένεται να επιφέρει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) να τροποποιήσει τη μεθοδολογία υπολογισμού του, δίνοντας εφεξής βαρύτητα στις επενδύσεις της εκάστοτε χώρας. Οι επενδύσεις θα συνεκτιμώνται εφεξής στον υπολογισμό του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι θα συμπεριλαμβάνονται στις επενδύσεις και οι εξοπλιστικές δαπάνες, εκτιμάται πως η αλλαγή θα βελτιώσει τα στοιχεία της Ελλάδας αυξάνοντας το ελληνικό ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρέους της ως ποσοστού του ΑΕΠ, κάτι που θα ληφθεί υπ’ όψιν σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τις αλλαγές στα ελληνικά στοιχεία, καθώς η προθεσμία για να τα παρουσιάσει η Ελλάδα λήγει τον Σεπτέμβριο. Εκτιμάται, όμως, πως ορισμένες από τις ισχυρές οικονομίες της Ε.Ε. θα παρουσιάσουν σημαντικά αυξημένο το ΑΕΠ, μετά τους νέους υπολογισμούς, ενώ πολύ μικρότερη θα είναι η αύξηση για τις ασθενέστερες οικονομίες.

Αναθεώρηση στοιχείων

Την είδηση αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με το οποίο η επικείμενη αλλαγή έχει προγραμματισθεί για τον Σεπτέμβριο, οπότε η Eurostat θα προχωρήσει σε προς τα πάνω αναθεώρηση των ετήσιων στοιχείων για το ΑΕΠ της Ε.Ε. υιοθετώντας το σύστημα European System of Accounts 2010.

Οπως τονίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ, πρόκειται για τη μεθοδολογία που έχουν ήδη υιοθετήσει από το περασμένο έτος οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ, με την οποία αντικατέστησαν το σύστημα ESA 1995.

Το αποτέλεσμα της αλλαγής ήταν να καταγραφεί άνοδος του αμερικανικού ΑΕΠ κυριολεκτικά από τη μια μέρα στην άλλη κατά περίπου 3% και, παράλληλα, να μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, στην Ευρώπη το όφελος μπορεί να είναι μικρότερο και να περιορίζεται σε μια αύξηση του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 2,4% βάσει της νέας μεθολογίας. Εκτιμάται, πάντως, ότι θα σημειωθούν μεταβολές και στα στοιχεία των κρατών-μελών. Ειδικότερα οι μεταβολές μπορεί να είναι μικρές στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, Ρουμανία, Λεττονία, Ουγγαρία, των οποίων το ΑΕΠ μπορεί να εμφανισθεί αυξημένο κατά λιγότερο από 1%.

Την ίδια στιγμή, όμως, σε ισχυρές οικονομίες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία εκτιμάται ότι θα καταγραφεί μια άνοδος του ΑΕΠ που θα κυμανθεί ανάμεσα στο 4% και το 5%. Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία, υπολογίζεται πως θα καταγραφεί όφελος της τάξεως του 3% στο ΑΕΠ της που, όπως υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 82 δισ. ευρώ. Ο συνυπολογισμός των επενδύσεων και των εξοπλιστικών δαπανών αναμένεται, άλλωστε, να οδηγήσει σε μείωση του επιπέδου του χρέους των χωρών. Το σχετικό ρεπορτάζ παραθέτει μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της Ιταλίας, της οποίας το χρέος ανέρχεται σήμερα στο 133,6% του ΑΕΠ της και αναμένεται να περιορισθεί στο 131%, αλλά και του Βελγίου, του οποίου το χρέος ανέρχεται σήμερα στο 191% και με τη νέα μεθοδολογία αναμένεται να συρρικνωθεί σε επίπεδα κάτω από το 100%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή