Φρένο της Αργεντινής στις εισαγωγές

Φρένο της Αργεντινής στις εισαγωγές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέους και ολοένα αυστηρότερους περιορισμούς επιχειρεί η κυβέρνηση της Αργεντινής να αναχαιτίσει τη συνεχιζόμενη εκροή συναλλάγματος από τη χώρα. Η εκροή αυτή στη διάρκεια του περασμένου έτους είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Μπουένος Αϊρες κατά 31%. Ενα μόλις μήνα μετά την επιβολή βαρύτατης φορολόγησης 35% σε πακέτα διακοπών, αεροπορικά εισιτήρια και χρήση πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό, στο στόχαστρο βρίσκονται τώρα οι αγορές από το εξωτερικό μέσω Ιντερνετ.

Εφεξής οι πολίτες της Αργεντινής θα μπορούν να προχωρούν μόλις σε δύο διαδικτυακές αγορές από το εξωτερικό τον χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι φορολογικές αρχές της χώρας και η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Παράλληλα όμως, τίθενται αυστηρότατοι περιορισμοί στην αξία της εκάστοτε αγοράς, καθώς το αφορολόγητο όριο δεν είναι παρά 25 δολάρια. Για οποιαδήποτε αξία πάνω από το ποσό αυτό θα επιβάλλεται φόρος ύψους 50%, επίπεδο που κάτοικοι του Μπουένος Αϊρες χαρακτήρισαν «τρελό» το μέτρο μιλώντας στο Bloomberg.

Προκειμένου, άλλωστε, να εφαρμοσθεί ο περιορισμός, οι φορολογικές αρχές αύξησαν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προϋποθέτουν οι online αγορές με το επιχείρημα ότι είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων «δεδομένης της μεγάλης αύξησης που παρατηρείται στη χρήση αυτών των μέσων». Πράγματι οι online αγορές που πραγματοποιούν οι Αργεντίνοι διπλασιάσθηκαν στη διάρκεια του 2013 σε σύγκριση με το 2012 και σύμφωνα με την εφημερίδα La Nacion του Μπουένος Αϊρες έφθασαν περίπου σε αξία το 1,5 εκατ. δολάρια.

Οι τελευταίοι περιορισμοί έπονται περίπου 30 μέτρων που έχει ήδη επιβάλει η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ σε λιγότερο από τρία χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την επανεκλογή της το 2011. Παρά τους περιορισμούς όμως τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας έχουν σημειώσει πτώση 31% μέσα στο 2013, υποχωρώντας στα 29,5 δισ. δολάρια από τα 43,3 δισ. στα οποία έφθαναν στα τέλη του 2012. Βρίσκονται, έτσι, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών και συγκεκριμένα από τις 7 Νοεμβρίου του 2006. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της χώρας, την Τρίτη μειώθηκαν κατά 200 εκατ. δολάρια μέσα στην ημέρα.

Υποτίμηση του πέσος

Τα πρώτα τρία τρίμηνα του περασμένου έτους, η Αργεντινή κατέγραψε το μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έχει σημειώσει από το 2011, όταν η οικονομική κρίση βύθισε κυριολεκτικά τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής στο χάος και την εξώθησε σε στάση πληρωμών του χρέους της, ύψους 95 δισ. δολαρίων. Σήμερα, τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου πτώχευσης των ομολόγων της Αργεντινής είναι τα ακριβότερα στον κόσμο. Παράλληλα, η μέση απόδοση των ομολόγων της είναι 12,08% και έρχεται δεύτερη σε ύψος μόνο μετά την αντίστοιχη των ομολόγων της Βενεζουέλας. Σε μια προσπάθεια, άλλωστε, να τονώσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της Αργεντινής, η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε υποτίμηση του αργεντίνικου πέσο κατά 5,3% έναντι του δολαρίου το τρέχον έτος, που είναι και η μεγαλύτερη ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Στόχος της επίσης ήταν να γεφυρώσει το χάσμα με την αυξανόμενη «μαύρη» αγορά, στην οποία οι Αργεντίνοι πρόθυμα αγοράζουν δολάρια καταβάλλοντας διπλάσια ποσά από την επίσημη ισοτιμία, που φέρει το δολάριο ΗΠΑ να ισοδυναμεί με 6,9 πέσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή