Εκροές στην Τουρκία

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική κεντρική τράπεζα δαπάνησε χθες περίπου τρία δισ. δολάρια στην ανεπιτυχή προσπάθειά της να ανακόψει την υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε χθες μέχρι και κατά 2% στο επίπεδο ρεκόρ των 2,3029 λιρών ανά δολάριο.

Από τα τέλη του περασμένου Μαΐου, όταν η αμερικανική κεντρική τράπεζα προανήγγειλε για πρώτη φορά την πρόθεσή της ν’ αλλάξει νομισματική πολιτική, η τουρκική λίρα έχει δεχτεί τις ισχυρότερες πιέσεις από το εθνικό νόμισμα κάθε άλλης αναπτυσσόμενης χώρας, πλην της Αργεντινής. Υπολογίζεται ότι στην προσπάθειά της ν’ αποτρέψει την εξασθένηση της τουρκικής λίρας η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας έχει «κάψει» τουλάχιστον 19 δισ. δολάρια από τον περασμένο Ιούνιο.

Το αποτέλεσμα ήταν να περιορίσει τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου «μόνο» κατά 21% το 2013, ενώ το 2014 η υποχώρηση της λίρας ανέρχεται στο 7%. Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας είναι λιγότερα από 40 δισ. δολάρια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί ν’ ακολουθήσουν πολλές παρεμβάσεις σαν τη σημερινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή