Φρένο στη φούσκα ακινήτων βάζει η Ελβετία

Φρένο στη φούσκα ακινήτων βάζει η Ελβετία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για τον περιορισμό των στεγαστικών δανείων προωθεί η κυβέρνηση της Ελβετίας σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς η ελβετική αγορά ακινήτων βρίσκεται στα πρόθυρα της μεγαλύτερης «φούσκας» των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ειδικότερα, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι συγκατένευσαν στο αίτημα της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το ποσό το οποίο διατηρούν οι τράπεζες ως «μαξιλάρι» για να προστατευθούν από ενδεχόμενες απομειώσεις στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα, ζητεί να αυξηθεί αυτό το «μαξιλάρι» από το 1% στο 2% των ενυπόθηκων δανείων.

H πολιτική μηδενικών επιτοκίων έχει διατηρήσει σε προσιτά επίπεδα τα στεγαστικά δάνεια, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, τέτοιες τιμές είναι πρωτοφανείς για την περίοδο από το 1989 και μετά. Τότε, μετά την εκτίναξή τους είχε παρατηρηθεί δραστική κάμψη, η οποία κατέφερε πλήγμα στην οικονομία της Ελβετίας για χρόνια. Το προτεινόμενο «μαξιλάρι» ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 2,5%, ενώ οι τράπεζες έχουν περιθώριο να εναρμονιστούν με τις νέες προδιαγραφές έως και την 30ή Ιουνίου. «Παρατηρούμε περαιτέρω διόγκωση των ανισορροπιών στις αγορές στεγαστικών δανείων και στις αγορές ακινήτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. «Υπό συνθήκες χαμηλών επιτοκίων για μακρύ διάστημα σε συνδυασμό με την αδιάκοπη διάθεση των τραπεζών για ρίσκο, επιτείνεται ο κίνδυνος διόγκωσης των ανισορροπιών».

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο της Ελβετίας, ο πρόεδρος της Τράπεζας, Τομάς Τζορντάν, δήλωσε πως η αύξηση του «μαξιλαριού» αποσκοπεί στο να καταστήσει λιγότερο δελεαστικά τα στεγαστικά δάνεια. Κατά τον αναλυτή της Vontobel στη Ζυρίχη, Αντρέα Βεντίτι, οι μεγαλύτερες επιπτώσεις θα εντοπιστούν στην τράπεζα Raiffeisen Schweiz, στις τοπικές και περιφερειακές τράπεζες και όχι σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως οι UBS και Credit Suisse.

Πάντως, η Raiffeisen, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, ήδη εκπληροί τις νέες προδιαγραφές. Εχει μέχρι στιγμής χορηγήσει στεγαστικά δάνεια 155 δισ. δολ. και σχεδόν το 75% από αυτά διοχετεύθηκε σε ιδιώτες. «Τα στεγαστικά δάνεια βρίσκονται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας και επιδιώκουμε περιατέρω ανάπτυξη», τόνισε, τέλος, ο εκπρόσωπός της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή