Κίνδυνος πτώχευσης για επενδυτικό fund 500 εκατ. δολ. στην Κίνα

Κίνδυνος πτώχευσης για επενδυτικό fund 500 εκατ. δολ. στην Κίνα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη δοκιμασία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας και την πρώτη προσπάθεια μεγάλης κινεζικής τράπεζας να αποτρέψει τη διαιώνιση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος αποτελεί η επαπειλούμενη κατάρρευση κινεζικού επενδυτικού fund αξίας 500 εκατ. δολαρίων στις 31 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την επενδυτική China Credit Trust Co. που προειδοποίησε τους επενδυτές ότι ενδέχεται να μην πληρωθούν στις 31 Ιανουαρίου όταν ωριμάζει μια κατηγορία επενδυτικών προϊόντων, γνωστή ως Credit Equals Gold. Μολονότι οι αναλυτές της αγοράς προεξοφλούν πως οι κινεζικές αρχές δεν θα επιτρέψουν ένα ντόμινο πτωχεύσεων, ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας ενδέχεται να δεχθεί καίριο πλήγμα στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού του συστήματος και κατ’ επέκτασιν της οικονομίας του.

Η είδηση συνοδεύθηκε από την ανακοίνωση της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο από πλευράς ενεργητικού, πως δεν θα κάνει χρήση δικών της κεφαλαίων για να αποπληρώσει επενδυτές σε περίπτωση απωλειών από επενδυτικά προϊόντα των οποίων την προώθηση έχει βοηθήσει η ίδια. Η ανακοίνωση σχετίζεται, βέβαια, με την επικείμενη κατάρρευση καθώς ήταν η ICBC που πούλησε στην China Credit Trust το επίμαχο επενδυτικό προϊόν στην επαρχία Σανξί στην κινεζική ενδοχώρα.

Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο πτώχευσης στο «σκιώδες τραπεζικό» σύστημα της Κίνας. Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που ένα επενδυτικό fund της Κίνας βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης αλλά μέχρι τώρα οι κινεζικές αρχές κάλυπταν πάντα τους επενδυτές.

Αναλυτές της κινεζικής αγοράς επισημαίνουν σε σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού Forbes πως αν δεν αποπληρωθεί η επίμαχη επένδυση, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι δυσανάλογες τόσο για το τραπεζικό σύστημα της Κίνας όσο και για την ευρύτερη οικονομία της.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η ανάπτυξη της Κίνας έχει οικοδομηθεί πάνω στην υπεραφθονία προσφοράς χρήματος την οποία αρχικά παρείχαν οι κρατικές τράπεζες, όπως η ICBC, και σε δεύτερο επίπεδο τα επενδυτικά οχήματα όπως το Credit Equals Gold καθώς έδιναν στις κρατικές τράπεζες τη δυνατότητα να αποφεύγουν τον πιστωτικό κίνδυνο. Οποιαδήποτε διακοπή στη ροή ρευστότητας από τους επενδυτές προς τους δανειστές μπορεί να ωθήσει στα ύψη τα επιτόκια της Κίνας ή να προκαλέσει πιστωτική έλλειψη ή ταυτοχρόνως και τα δύο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή