ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

toyrkia-se-neo-istoriko-chamilo-i-toyrkiki-lira-2002979

Η τουρκική λίρα (TRY) υποχώρησε εκ νέου σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, εν μέσω ενός κύματος ρευστοποιήσεων στις αναδυόμενες αγορές, μόλις μία ημέρα μετά την παρέμβαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος με σκοπό να ανασχεθεί η πτώση της. Η λίρα υποχώρησε έως και την ισοτιμία των 2,3360 ανά δολάριο, από 2,3050 αργά χθες. Περί τις 17:45 βρισκόταν στο επίπεδο 2,3275:1.

Μέσα σε ένα λιγότερο από ένα μήνα, από τα μέσα ως τα τέλη του Δεκεμβρίου, η τουρκική λίρα υποχώρησε 10% έναντι του δολαρίου, γεγονός που αποδόθηκε στο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και την μείωση του όγκου της πολιτικής τόνωσης της οικονομίας με νομισματικά μέσα που ασκεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Fed. Οι επενδυτές ανέμεναν ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Τουρκίας θα αύξανε τα επιτόκιά του για να σταματήσει την πτώση του τουρκικού νομίσματος.

Παρότι δεν καταγράφηκαν συναλλαγές το απόγευμα, οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών κρατικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν στο 10,44% από 10,37% μία ημέρα νωρίτερα. Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης εξάλλου έκλεισε με πτώση 1,53% στις 64.427,52 μονάδες.