ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «αδύναμοι» της Ευρωζώνης επιστρέφουν στις αγορές

oi-adynamoi-tis-eyrozonis-epistrefoyn-stis-agores-2003096

Οι χώρες της κρίσης αρχίζουν να γίνονται και πάλι ελκυστικές για τις αγορές, επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Ειδικοί εκτιμούν όμως ότι ελλοχεύουν και κίνδυνοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, το DPA εκτιμά ότι με την έναρξη της νέας χρονιάς oι χώρες της κρίσης στην Eυρωζώνη κατάφεραν να πετύχουν ένα εντυπωσιακό comeback στις χρηματαγορές. Εκμεταλλευόμενη την υποχώρηση του κόστους δανεισμού και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, στα μέσα της εβδομάδας, η Ισπανία κατάφερε να αντλήσει σε δημοπρασία 10ετών ομολόγων το ποσό ρεκόρ των 10 δισ. ευρώ, την ώρα που η προσφορά κυμαινόταν στο δυσθεώρητο ύψος των 40 δισ. ευρώ. Προηγουμένως, οι επενδυτές έδιναν μάχες για να εξασφαλίσουν ομόλογα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

«Οι χώρες της Ευρωζώνης απελευθερώνονται από την κρίση, η μία μετά την άλλη» εκτιμά ο οικονομολόγος της Berenberg Bank Κρίστιαν Σουλτς. Ακόμη και στην Αθήνα εκφράζονται τώρα νέες ελπίδες, επισημαίνει το DPA, υπενθυμίζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ότι το 2014 η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές. Οικονομολόγοι ωστόσο εκφράζουν τις αμφιβολίες τους. «Ακόμη και σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον βλέπω μεγάλες δυσκολίες» λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της BayernLB Γιούργκεν Μίχελς. Εντούτοις, όπως παρατηρεί το γερμανικό πρακτορείο, εάν ακόμη και η Ελλάδα σκέφτεται το μέχρι πρότινος αδιανόητο, τότε η αισιοδοξία στις αγορές πρέπει να είναι μάλλον μεγάλη. Υπερβολικά μεγάλη, προειδοποιούν ορισμένοι ειδικοί. «Εξακολουθώ να ανησυχώ» είπε ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank και νυν πρόεδρος της UBS Αξελ Βέμπερ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Πράγματι, σημειώνει το DPA, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της αισιοδοξίας των επενδυτών και της οικονομικής πραγματικότητας στην Ευρωζώνη. Την ώρα που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η ανάπτυξη κινείται με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς.