Χάμπουργκερ και υποτιμημένα νομίσματα

Χάμπουργκερ και υποτιμημένα νομίσματα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρυσι το καλοκαίρι η αναφορά και μόνον στην αναδίπλωση της Fed ως προς την ποσοτική χαλάρωση ήταν επαρκής να κατακρημνίσει τα νομίσματα των «ευάλωτων πέντε», της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ν. Αφρικής και της Τουρκίας. Τώρα, που η κίνηση έγινε, ποια νομίσματα είναι πιθανόν να κλονισθούν; O δείκτης Big Mac βασίζεται στη θεωρία της αγοραστικής δύναμης, βάσει της οποίας μακροπρόθεσμα τα νομίσματα προσαρμόζονται σε ισοτιμίες τέτοιες, ώστε το καλάθι των αγαθών και των υπηρεσιών, που μπορούν να αγοραστούν τελικά να κοστίζουν το ίδιο παντού. Το δικό μας καλάθι περιλαμβάνει μόνον το μπέργκερ Big Mac. Εχει τα ίδια συστατικά σε όλον τον κόσμο πλην Ινδίας, όπου το Majaraja Mac περιέχει κοτόπουλο.

Στη Νορβηγία κοστίζει 7,80 δολάρια έναντι 4,62 δολαρίων στις ΗΠΑ, οπότε ο δείκτης μας υποδηλώνει υπερτίμηση της νορβηγικής κορώνας κατά 70%. Η Βραζιλία, μεταξύ των «ευάλωτων «πέντε» είναι η πιο εκτεθειμένη με το Big Mac στα 5,25 δολάρια, όπερ δηλώνει υπερτίμηση του ρεάλ κατά 13%. Οι λοιπές τέσσερις έχουν υποτιμημένα νομίσματα. Βραχυπρόθεσμα πάντως, οι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί παράγοντες μαζί με την εμπιστοσύνη ή την έλλειψή της καθορίζουν τη χρηματαγορά. Η Βραζιλία, λόγου χάριν, έχει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξεως του 3% του ΑΕΠ, αλλά και υγιή συναλλαγματικά διαθέσιμα, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε ώρα ανάγκης. Αν και η αξιοπιστία της κυβέρνησης της Βραζιλίας έχει διαβρωθεί, η Κεντρική Τράπεζα ανέκτησε τη δική της ώς ένα βαθμό, αποφασίζοντας αύξηση επιτοκίων.

Αντιθέτως, η Τουρκία και η Νότια Αφρική εμφανίζουν ελλείμματα διπλάσια σε ποσοστό του ΑΕΠ εν συγκρίσει με τη Βραζιλία. Τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα σαφώς είναι πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα της Βραζιλίας. Η τουρκική λίρα αποδυναμώνεται τις τελευταίες ημέρες από τη γενικότερη απώλεια της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της Ευρωζώνης μόλις 1% και αυτό συνάδει με τον δείκτη του Big Mac, βάσει του οποίου το ευρώ είναι 7% υπερτιμημένο προς το δολάριο, προς δυσαρέσκεια των εξαγωγέων. Αντιθέτως, η στερλίνα βρίσκεται στο σωστό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή