Γιατί το Νταβός είναι πανάκριβος «τόπος εξουσίας»

Γιατί το Νταβός είναι πανάκριβος «τόπος εξουσίας»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τα κεντρικά γραφεία του World Economic Forum βρίσκονται σε ένα από τα ομορφότερα προάστια της Γενεύης, το Cologny. Χτισμένα σε κάποιο υψόμετρο, επιτρέπουν στους 520 τυχερούς υπαλλήλους του «Νταβός» να έχουν καταπληκτική θέα της λίμνης Λεμάν από τη μία πλευρά και του μεγαλύτερου golf club της Ελβετίας από την άλλη. Κάπου στο βάθος, οι επισκέπτες τους μπορούν να διακρίνουν, αν κοιτάξουν προσεκτικότερα, ακόμα και τη βίλα των 92 εκατομμυρίων ευρώ που αγόρασε πέρυσι ο πρόεδρος της Τσετσενίας, για να την κάνει δώρο στην 22χρονη κόρη του.

«Ψυχή» των γραφείων, 12 μήνες τον χρόνο, είναι ο χερ Klaus Schawb, ή αλλιώς ο «professor Schawb», όπως τον αποκαλούν όλοι. Μιλάει τα αγγλικά με τη χαρακτηριστική γερμανική προφορά και εποπτεύει τους πάντες και τα πάντα. Αν και οι αρμοδιότητες όλων είναι εκ των προτέρων γνωστές και συγκεκριμένες. Μικρές ομάδες υπαλλήλων αναλαμβάνουν να «τρέξουν» διαφορετικούς στόχους η κάθε μία, που αφορούν διαφορετικές χώρες του πλανήτη.

Το περιβάλλον είναι φιλικό, πολυτελές και ολίγον απόμακρο. «Το Νταβός είναι τόπος εξουσίας» και ως τέτοιο δεν επιτρέπονται χαλαρότητα και διάθεση για… πάρτι και κοσμικότητες. «Δεν είναι ούτε Κάννες ούτε Χόλιγουντ», λένε όσοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία και φέτος. Η οποία, à propos, ήταν πανάκριβη. Το «εισιτήριο» κόστιζε 27.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έξοδα του (ακριβού) ξενοδοχείου διαμονής ή των αυτοκινήτων που μετέφεραν τους επισκέπτες στο Νταβός. Φέτος, πήγαν πάνω από 2.500. Πολιτικοί, οικονομολόγοι, αναλυτές, τραπεζίτες, δημοσιογράφοι έως και εκπρόσωποι των διαφόρων θρησκειών και Εκκλησιών. Οπως κάθε χρόνο, άλλωστε.

Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, υπολογίζεται ότι οργανώθηκαν πάνω από 200 συναντήσεις, όλες στα αγγλικά, μολονότι η εκδήλωση έγινε δίπλα από τη γερμανόφωνη Αυστρία, σε μια κατ’ εξοχήν γερμανόφωνη περιοχή.

Τον τομέα δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας και φέτος, όπως και κάθε άλλη χρονιά, τον είχε ένας Γάλλος. Πρόκειται για τον Richard Attias, από τα μεγάλα ονόματα της επικοινωνίας διεθνώς.

Αν δεν τον έχετε ακουστά από εκεί, ενδεχομένως να τον γνωρίζετε από μια άλλη… λεπτομέρεια, που έχει την επικαιρότητά της αυτόν τον καιρό. Πρόκειται για τον άνθρωπο που παντρεύτηκε την πρώην σύζυγο του Νικολά Σαρκοζί, Σεσιλιά. Ηταν, δηλαδή, το τρίτο πρόσωπο στο τότε πιο γνωστό ζευγάρι της γαλλικής πολιτικής σκηνής…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή